Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την Πανηγυρική Γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, σήμερα και αύριο, 15 Αυγούστου.

Ads

Για μια ακόμη φορά εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χιλιάδες προσκυνητές, θα ζήσουν στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου. Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις 300 και πλέον ποντιόπουλα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός και θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης θα πραγματοποιηθεί Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμωνα. Θα ακολουθήσει επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας, που θα συνοδεύουν τιμητικά νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων, με τις παραδοσιακές φορεσιές. Ακολούθως θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Ads

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ θα παραστεί ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, βουλευτές, η στρατιωτική ηγεσία και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο εορτασμός αποτελεί συνέχεια της εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου και διοργανώνεται από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά».

Και στον Πόντο
Από την άλλη φυσικά χιλιάδες πιστοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην Τραπεζούντα η ελληνική παρουσία είναι έντονη παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση περιόρισε τον αριθμό των επισκεπτών.

Πόντιοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρωσία ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συρρεύσει ήδη για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική θεία λειτουργία την οποία θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Η φετινή συγκυρία έχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα για την περιοχή του Πόντου, καθώς η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Σουμελά γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού των μουσουλμάνων.

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που θα πραγματοποιηθεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο, έπειτα από 88 χρόνια, τελέστηκε η πρώτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή λειτουργία.