Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ισχυρίστηκαν την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας ότι ο πρωθυπουργός και η ομάδα του «έσωσαν» τη χώρα από τον κοροναϊό, με το έγκαιρο lockdown ενώ άλλες χώρες είχαν εκατόμβες νεκρών, αφήγημα που όσες κρίσιμες πληροφορίες και αν παρέλειπε, σε κάποιο βαθμό είχε επίδραση στην κοινή γνώμη. 

Ads

Στην πορεία όμως μετά την άρση της καραντίνας, όταν η κυβέρνηση έπρεπε να ανατάξει την κατεστραμμένη οικονομία, να ανοίξει τον τουρισμό με ασφάλεια και να οργανώσει την επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς τον κίνδυνο υποτροπής, φαίνεται ότι απέτυχε να είναι αποτελεσματική καθώς δεν υπήρχε ούτε ο σωστός σχεδιασμός, ούτε ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε επαρκώς αλλά ούτε οι χειρισμοί ήταν αποτελεσματικοί. 

Ενόψει της επερχόμενης νέας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι παράλληλα με τα νέα – καθυστερημένα και αποσπασματικά – μέτρα επιχειρεί να μετακυλίσει τις ευθύνες στους πολίτες, κυρίως στους νέους, με τις συνεχείς επικλήσεις της «ανευθυνότητας» της ηλικίας. 

Σχεδόν επίσημο ότι κρύβουν τα περιστατικά των νησιών

Ads

Τελευταίο πολύ σοβαρό περιστατικό είναι οι ανοιχτή καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι οι αρμόδιοι αποκρύπτουν τη σωρεία κρουσμάτων που υπάρχουν στα νησιά της χώρας. Αυτό άλλωστε είχε υπονοηθεί και σε επίσημο επίπεδο και είναι προφανές συμπέρασμα εφόσον όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι η εστία της διασποράς του κοροναϊού είναι οι τουριστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι σε επίπεδα συναγερμού και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εν γνώση των αρμοδίων, αρκετά καθυστερημένα και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα πια. Έτσι και η απόπειρα να στοχοποιηθούν οι νέοι, δεν πείθει.  

Σε συνδυασμό με την άρνηση να ληφθούν σοβαρά μέτρα πριν το Δεκαπενταύγουστο, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει συγκεκριμένες επιχειρηματικές ομάδες και περιοχές, με βαρύ όμως κόστος για τη δημόσια υγεία. Αυτό σημαίνει, ότι πολύ σύντομα  θα πρέπει να απολογηθεί για τους χειρισμούς και, κυρίως, για την απόκρυψη κρουσμάτων και την πλασματική εικόνα που επιχείρησε να δημιουργήσει, καλλιεργώντας χαλαρότητα. Δεν είναι ίδιον δημοκρατικών καθεστώτων, να αποκρύπτουν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, βάζοντας ως προτεραιότητα το πολιτικό κέρδος, σχολιάζουν κάποιοι.

Άλλωστε, ως κοντράστ στις «νουθεσίες» του πρωθυπουργού προς τους νέους φορώντας μάσκα, κυριαρχούν οι εικόνες του σε σωρεία εκδηλώσεων και συναθροίσεων με μεγάλο συνωστισμό και συστηματικά χωρίς μάσκα για πολύ μεγάλο διάστημα. Ήταν η εποχή που οι κυβερνητικές συσκέψεις αγνοούσαν τις προτροπές των ειδικών επιστημόνων και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι αρκεί ο εντατικός έλεγχος των πολύ ισχνών μέτρων. 

Διαβάστε επίσης:

Τα βήματα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση

Συνολικά τους τελευταίους μετά το Lockdown, η κυβέρνηση είχε τις εξής αντιδράσεις, που μοιάζουν με τα βήματα που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας:

  • Επέτρεψε τη λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης χωρίς κανένα περιορισμό, τη διοργάνωση μεγάλων συναθροίσεων όπως συναυλίες, δηλαδή τις βασικές αιτίες της αύξησης των τελευταίων ημερών
  • Προκάλεσε μεγάλο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αύξησε την ήδη μεγάλη πληρότητα στην ακτοπλοϊα , ευνοώντας το συνωστισμό. 
  • Επέτρεψε τους γάμους και τις βαφτίσεις που αποδείχτηκαν μεγάλες εστίες μετάδοσης
  • Εξαίρεσε συστηματικά την Εκκλησία από τους περιορισμούς για τη μάσκα
  • Κατέγραψε διαρκείς αλλαγές αποφάσεων και ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείων στο άνοιγμα των συνόρων 
  • Δεν επέβαλε εξαρχής την απαίτηση του αρνητικού τεστ 72 ωρών για κάθε είσοδο στη χώρα και είχε επιλεκτικές αποφάσεις, κυρίως, ανάλογα με τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς και συχνά ανεξέλεγκτη είσοδο για πολίτες επιβαρυμένων από την πανδημία χωρών. 
  • Επέτρεψε πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις, με πολύ μικρούς περιορισμούς

Είναι μερικές μόνο από τις αποφάσεις που υπενθυμίζουν όσοι αποδίδουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για τη νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως επισημαίνεται, ακόμη και η δωρεάν παροχή χάρτινης μάσκας σε ομάδες και χώρους υψηλού κινδύνου θα περιόριζε την εξάπλωση. Κάπως έτσι, υπάρχει ο φόβος ότι ακόμη και η νέα δέσμη μέτρων, θα ξεπεραστεί από τις εξελίξεις αν ισχύουν οι βόφοι που διατυπώνουν οι πιο εξειδικευμένοι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας.

Από τον αυτοθαυμασμό των πρώτων εβδομάδων, η κυβέρνηση οδηγήθηκε με αρκετή  έπαρση στο βατερλώ του δεύτερου κύματος. Αν και ήδη καταγράφει μεγάλη φθορά για την «υποτροπή», ένα νέο lockdown θα αποτελέσει την πλήρη παραδοχή της μεγάλης αποτυχίας της κυβέρνησης.