Αυλαία στην υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν με την απόρριψη του αιτήματός του για αποζημίωση «έριξε» το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 1148/2017 απόφασή του. 

Ads

Σύμφωνα με το «Έθνος», για την ελληνική Δικαιοσύνη η σύλληψη και η παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις τουρκικές Αρχές ήταν αποτέλεσμα χειρισμών που ανάγονται στη σφαίρα της άσκησης πολιτικής εξουσίας, των διεθνών σχέσεων και της ασφάλειας της χώρας, και όχι πράξεων ή παραλείψεων της διοίκησης.

Το ελληνικό Δημόσιο, από το οποίο ο Κούρδος ηγέτης ζήτησε αποζημίωση γιατί δεν του παρείχε άσυλο, δεν άσκησε διοικητική αρμοδιότητα, δεν κατέληξε ποτέ σε οριστικό χειρισμό με την έκδοση μιας διοικητικής πράξης, αναφέρει η εφημερίδα. Συνεπώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο, εξετάζοντας το αίτημα του φυλακισμένου εδώ και 16 χρόνια στις φυλακές του Ιμραλί Κούρδου ηγέτη, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ικανοποίησης του αιτήματός του για αποζημίωση.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εγκαλούσε την Ελλάδα ότι διά των οργάνων της του παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα λάβει πολιτικό άσυλο, γεγονός που όμως δεν συνέβη ποτέ. Για τον Κούρδο ηγέτη η μεταφορά του στη Νότια Αφρική έγινε υπό τη «σκέπη» οργάνων του ελληνικού Δημοσίου και με την υπόσχεση ότι θα λάβει τελικά άσυλο από την Κένυα. Αντ’ αυτού συνελήφθη και οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στην Τουρκία.

Ads

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι παράνομες πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου είχαν ως αποτέλεσμα την ηθική του βλάβη, η οποία συνίσταται στο έγκλημα της έκθεσης της ζωής του σε κίνδυνο, στην οριστική στέρηση του δικαιώματός του να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας και να του χορηγηθεί άσυλο, στη στέρηση της δίκαιης δίκης, καθώς και της πολιτικής του δραστηριότητας, ως προέδρου του ΡΚΚ. Επίσης, όπως αναφέρει στην αγωγή του, μετά τη σύλληψή του ζει σε πλήρη απομόνωση ως μοναδικός κρατούμενος στις φυλακές, με σοβαρά κλονισμένη την ψυχική και σωματική του υγεία.

Αντίθετα, για το δικαστήριο όλα όσα εξιστορεί ότι έγιναν ο Κούρδος ηγέτης «δεν εμπίπτουν στις εκτελεστές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις οφειλομένων ενεργειών, ή στις υλικές εκείνες ενέργειες ή παραλείψεις που άπτονται της οργάνωσης και της λειτουργίας των δημόσιων διοικητικών υπηρεσιών και υπόκεινται στον έλεγχο του δικαστηρίου τούτου στο πλαίσιο της παρούσας δίκης, δυνάμενες να θεμελιώσουν ευθύνη του εναγόμενου Δημοσίου για αποζημίωση. Ειδικότερα, δε, πέραν του ότι η ιδιότυπη κρατική λειτουργία-δραστηριότητα της ΕΥΠ, που εξάλλου εναπόκειται στην ευρεία διακριτική ευχέρεια των οργάνων της και συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη των συμφερόντων και της ασφάλειας του κράτους, δεν προσιδιάζει με την αντικειμενική ευθύνη για αποζημίωση».

Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το ελληνικό Δημόσιο έδρασε εκτός της διεθνούς νομιμότητας, δεν εφάρμοσε όπως είχε υποχρέωση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, παραβιάζοντας το προσφυγικό δίκαιο αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.