Σαράντα έξι (46) κρούσματα Covid-19 με μόλις 450 τεστ εντόπισαν τα δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη «ΒΙΑΛ» της Χίου, μέσα σε δύο μόνο ημέρες ελέγχων. Τα 8 κρούσματα εντοπίστηκαν την Πέμπτη με 120 τεστ και έχουν ήδη ανακοινωθεί επίσημα από τον ΕΟΔΥ ενώ ο τοπικός «Πολίτης» της Χίου αναφέρει ότι από τα 330 γρήγορα τεστ που διενεργήθηκαν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, βρέθηκαν επιπλέον 38 θετικά δείγματα, 37 σε διαμένοντες στη δομή και ένα σε εργαζόμενη.

Ads

Τα νούμερα είναι πολύ υψηλά, η αναλογία θετικών δειγμάτων ανά τεστ είναι τουλάχιστον ανησυχητική, όμως κανένας, ειδικά στη Χίο, δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα. Κι αυτό διότι πρόκειται για τη δομή που, όπως είχε αποκαλύψει το tvxs.gr, επισήμως η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε υγειονομικό αποκλεισμό, εξαιρώντας ωστόσο από την καραντίνα όλους τους εργαζόμενους και δίνοντας έτσι ουσιαστικά εντολή να συνεχιστούν κανονικά όλες οι διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, μετά από το πρώτο κύμα κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στη δομή, με κοινή υπουργική απόφαση, οι υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου την είχαν θέσει σε υγειονομικό αποκλεισμό από τις 14 Οκτώβρη. Όμως ο αποκλεισμός αυτός είναι μόνο στις ανακοινώσεις, καθώς στην απόφαση, οι τρεις υπουργοί εξαιρούσαν το Διοικητή του ΚΥΤ, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, της Αστυνομίας και του Στρατού, αλλά και τους εργαζόμενους των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών στο πλαίσιο οργανωμένων μετακινήσεων που διενεργούνται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Δηλαδή ακόμα κι αν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν ήδη στη δομή δε μετακινούνταν, όλοι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να συνεχίζουν να εργάζονται, συγχρωτιζόμενοι με διαμένοντες που με τη σειρά τους είχαν συνυπάρξει με κρούσματα. Το γεγονός μάλιστα πως η πλειοψηφία των 3000 και πλέον φιλοξενουμένων της «ΒΙΑΛ» μένουν εκτός της περίφραξης, ο όποιος υγειονομικός αποκλεισμός δε θα μπορούσε να διασφαλιστεί ούτε για εκείνους. Κι εφόσον δυνητικά όλοι μετακινούνται, οι διαμένοντες “παράνομα”, οι εργαζόμενοι κατόπιν εντολής των υπουργών για να πηγαίνουν στη δουλειά τους, ολόκληρη η πόλη της Χίου είναι εκτεθειμένη στον Covid-19.

Ads

Τα 46 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί με μόλις 450 τεστ που έχει διενεργήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή προφανώς δεν είναι ο τελικός απολογισμός αυτής της ιστορίας. Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συνεχίζουν τους ελέγχους όλο το σαββατοκύριακο κι άρα τη Δευτέρα μάλλον θα σχηματιστεί η πλήρης εικόνα των συνεπειών της «μη καραντίνας» που επέβαλε η κυβέρνηση στη «ΒΙΑΛ». Την Πέμπτη πάντως οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Κικίλιας και Μηταράκης ανανέωσαν τον υγειονομικό αποκλεισμό της δομής έως τις 4 Νοεμβρίου.