Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη 17 Ιανουαρίου από τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Δράστες του στυγερού εγκλήματος ήταν οι καταδικασμένοι πλέον Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ads

Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι οι Ναζί στη φυλακή» καλούν σε διαδήλωση στην πλατεία Μερκούρη (Άνω Πετράλωνα) στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης.

Μήνυμα για τη διαδήλωση έχουν στείλει οι γονείς του Σαχζάτ, Χαντίμ Χουσεΐν και Σουκράν Μπίμπι. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«10 χρόνια μετά την δολοφονία του γιού μας Σαχζάτ Λουκμάν, του αγαπημένου παιδιού μας που πήγε στην Ελλάδα για δουλειά, για να βοηθήσει τις επτά αδελφές του και το χάσαμε γιατί το σκότωσαν φασίστες της Χρυσής Αυγής. Πονάμε ακόμη. Αλλά είμαστε δυνατοί και έχουμε κουράγιο γιατί βλέπουμε ότι δεν ξεχνάτε και τιμάτε την μνήμη του γιού μας, ενός φτωχού μετανάστη εργάτη που δολοφονήθηκε άδικα την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατο που πολύ αγαπούσε και στο Πακιστάν. Οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής πρέπει αν μείνουν φυλακή για να μην μπορούν να σκοτώνουν παιδιά σαν τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα. Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα για δικαιοσύνη, για μια κοινωνία χωρίς φασισμό και ρατσισμό, χωρίς φτώχεια. Σας στέλνουμε τις ευχές και τις ευχαριστίες μας!».

Ads

Συνέντευξη Τύπου εν όψει της διαδήλωσης είχε δοθεί την Τρίτη 10/1.

image

Η δολοφονία

Την Πέμπτη 17 Γενάρη του 2013, στις 3.30 τα ξημερώματα, ο 26χρονος μετανάστης Σαχτζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στα Πετράλωνα από δύο μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε μηχανάκι, ενώ κατευθυνόταν με το ποδήλατο του προς τη δουλειά του, στη λαϊκή. Ποιο ήταν το «έγκλημά» του; Ήταν Πακιστανός!

Τον Απρίλιο του 2014 με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ένοχοι με ποινή ισόβιας κάθειρξης και χωρίς ελαφρυντικά, κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες, Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, για τον φόνο του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το κίνητρο των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου, ήταν ρατσιστικό, εφάρμοσε δε την διάταξη του άρθρου 79 παρ. 3 ΠΚ που όριζε το ρατσιστικό κίνητρο ως επιβαρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής (πλέον άρθρο 81Α για το ρατσιστικό έγκλημα).

Οι δολοφόνοι, αφού προσπέρασαν το ποδήλατο του Λουκμάν και του έκοψαν το δρόμο, κατέβηκαν στο οδόστρωμα και οπλισμένοι με «πεταλούδες» μαχαίρωσαν τον Λουκμάν.

Πρώτος χτύπησε ο Λιακόπουλος, κατευθείαν στην καρδιά. Ακολούθησαν έξι λυσσαλέα χτυπήματα, στον ήδη τραυματισμένο θανάσιμα Λουκμάν, από τον Στεργιόπουλο, πυροσβέστη στο επάγγελμα, στην σπονδυλική στήλη, στην πλάτη, στο χέρι του θύματος και αλλού.

Ο Σαχζάτ Λουκμάν ήταν νεκρός και οι χρυσαυγίτες έφυγαν, αφού έκαναν τον γύρο του θριάμβου γύρω απ’ τον νεκρό, για να συνεχίσουν να σκοτώνουν την ώρα τους στους δρόμους της Αθήνας. Οι μάρτυρες κατέθεσαν πως οι δράστες έφυγαν «σαν να μη συνέβη τίποτα».

Εκτός από τους κατοίκους της περιοχής που βγήκαν στον δρόμο, ένας οδηγός ταξί διερχόμενος από την περιοχή, συγκράτησε την πινακίδα του σκούτερ των χρυσαυγιτών, ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία και μερικές ώρες αργότερα οι δολοφόνοι συνελήφθησαν στο Σύνταγμα.

Στην έρευνα που ακολούθησε στα σπίτια τους εντοπίστηκαν τρία στιλέτα «πεταλούδες», ένας σουγιάς, μια μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, δύο ξύλινα ρόπαλα, σφαίρες, μία σφεντόνα, ενώ στο σπίτι του ενός βρέθηκαν και πενήντα προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.