Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ads

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.770, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Αντίθετα, 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Οι νεκροί από την επιδημία είναι 156. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.

Ads

«Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το εμβόλιο»

Σχετικά με τις απόψεις που έχουν εκφράσει πολλοί αξιωματούχοι ότι ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε ότι «όταν δεν υπάρχει ανοσία και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι δύσκολο να προβλέψεις πόσο καιρό θα υπάρχει ο ιός ανάμεσά μας».

Τόνισε δε, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε, καθώς όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο ιός «θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμα και μετά το εμβόλιο». «Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ενδημικός ιός. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», είπε.

Στη συνέχεια, ο Τσιόδρας, υποστήριξε ότι είναι ψευδείς ειδήσεις πως τελειώσαμε με τον ιό και είπε πως συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων δε συστήνονται. Όπως είπε, μάλιστα, σε πολλές χώρες μετά την άρση των μέτρων σημειώθηκαν νέες επιδημικές εξάρσεις.

Για την Ελλάδα είπε ότι από τα δεδομένα φαίνεται ότι έχει νοσήσει λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού. Σχετικά με τις μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσιόδρας είπε πως θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή στην χώρα γίνονται μελέτες αντισωμάτων και οροεπιδημιολογικές μελέτες τόσο για το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού, όσο και σχετικά με την γεωγραφική εξάπλωση του ιού, σημείωσε. 

Αναφέρθηκε σε 4 μελέτες και συγκεκριμένα:

1) Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα, να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνισαν αντισώματα.
2) Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, για την ανοσία.
3) Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. 
4) Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για κορωνοϊό από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μία πρόσφατη ισπανική μελέτη που, όπως είπε, έδειξε ότι υπήρξε υποδιάγνωση της νόσου και υπολόγισε ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος από εκείνον της γρίπης.