Κατά επτά θέσεις υποχώρησε η Αθήνα στην παγκόσμια κατάταξη των «έξυπνων πόλεων», ευρισκόμενη πλέον στην 120η θέση, σύμφωνα με τον Δείκτη Έξυπνων Πόλεων 2024, που δημοσιεύεται από το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας IMD, και συντάσσεται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έξυπνων Αειφόρων Πόλεων (WeGO) που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Ads

Η Άγκυρα, με πτώση 6 θέσεων, βρίσκεται στην 96η θέση.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πόλεις που βελτίωσαν τη θέση τους ήταν εκείνες που φρόντισαν συνολικά για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους, αναπτύσσοντας περισσότερους χώρους πρασίνου, αλλά και διευρύνοντας τις ευκαιρίες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και σύσφιξη κοινωνικών σχέσεων, όπως επίσης και πόλεις που χρησιμοποιούν τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, την ανταλλαγή πληροφοριών με το κοινό, και την παροχή καλύτερης ποιότητας κρατικών υπηρεσιών και ευημερίας των πολιτών.

Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις παγκοσμίως με βάση δεδομένα που αναλύθηκαν από ερευνητές, καθώς και απαντήσεις σε έρευνες από 120 κατοίκους σε κάθε πόλη. Η μελέτη αποτυπώνει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο η υποδομή και η τεχνολογία που διατίθενται σε μια πόλη επηρεάζουν την απόδοση της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Ads

Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες έξυπνες πόλεις, σύμφωνα με τον Δείκτη Έξυπνων Πόλεων 2024:

Ζυρίχη, Ελβετία
Όσλο, Νορβηγία
Καμπέρα, Αυστραλία
Γενεύη, Ελβετία
Σιγκαπούρη
Κοπενχάγη, Δανία
Λωζάνη, Ελβετία
Λονδίνο, Αγγλία
Ελσίνκι, Φινλανδία
Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Για πρώτη φορά από την έναρξη του δείκτη το 2019 υπάρχει απουσία πόλεων της Βόρειας Αμερικής στις πρώτες 20.

Η υψηλότερη κατάταξη των Η.Π.Α. αφορά τη Νέα Υόρκη που κατέλαβε την 34η θέση, ακολουθούμενη από τη Βοστώνη στην 36η και την Ουάσιγκτον, που έρχεται στην 50η θέση.

Ενώ οι ευρωπαϊκές πόλεις κυριαρχούν στη λίστα, οι ασιατικές πόλεις κερδίζουν επίσης έδαφος.

Αυτές είναι οι 5 κορυφαίες έξυπνες πόλεις στην Ασία:

Σιγκαπούρη (5η)
Πεκίνο (13η)
Ταϊπέι Σίτι (16η)
Σεούλ (17η)
Σαγκάη (19η)

Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των 10 κορυφαίων θέσεων από την έναρξη του δείκτη το 2019.