Φιλικό και ταυτόχρονα αιχμηρό ήταν το κλίμα του debate των δύο υποψηφίων για τον Δήμο Αθηναίων, Kώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου.

Ads

Ο Χάρης Δούκας ρώτησε στην έναρξη του debate πόσο κόστισε ο περίφημος Μεγάλος Περίπατος και ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε πως «η Ομόνοια κόστισε 0 ευρώ καθώς έγινε μέσω προγράμματος, η πλατεία Συντάγματος 1,5 εκατ. ευρώ ενώ η Πανεπιστημίου λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας πως έτσι υλοποιήθηκε όχι κάποιο δικό του σχέδιο αλλά το όραμα του Αντώνη Τρίτση.

Στις αναφορές του Χάρη Δούκα περί «Βατερλώ», ο Κώστας Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και προκλήθηκε ταλαιπωρία, ωστόσο «το τελικό έργο αποζημιώνει». «Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης. Πολλά δέντρα, πράσινο, χώρος για άτομα με αναπηρία, έχει μειωθεί κατά 25% η ρύπανση» είπε χαρακτηριστικά.

«Η αρχική σύλληψη του Μεγάλου Περιπάτου ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη, είχε αδυναμίες, είχε κενά. Και ναι, καθυστερήσαμε, ναι ταλαιπωρήσαμε και ναι, εξοργήσαμε. Όμως το τελικό έργο της Πανεπιστημίου αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης, ένας δρόμος συμπεριληπτικός για όλες και για όλους. Πολλά δέντρα, πράσινο, χώρος, επιτέλους υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία και έλειπε. Έχει μειωθεί σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ κατά 25% η ρύπανση. Ναι, υπήρχε ένα σοκ κυκλοφοριακό στην αρχή, αλλά η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης.

 

«Δεν κατάλαβα ποιο ήταν το κόστος για τον Μεγάλο Περίπατο, δεν κατάλαβα γιατί δεν προχώρησαν τα 75.000 δέντρα και έγιναν μόνο 4.000» απάντησε ο Χάρης Δούκας, θέτοντας επίσης στο ζήτημα των σχολείων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου. Ερωτηθείς για το σχεδιασμό του, για την εύρεση χώρων δημιουργίας πράσινου, ο κ. Δούκας είπε ότι θα τοποθετηθούν δέντρα, και πως υπάρχουν 15 οικοδομικά σημεία που μπορούν να φυτευθούν.

Ads

«Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για να βάλω πράσινο», διαβεβαίωσε.  «5.000 δέντρα το χρόνο, 25.000 την πενταετία» ήταν η απάντηση του κ. Δούκα σχετικά με την δέσμευσή του για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα και έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 7, ενώ υπενθύμισε δημόσιους χώρους όπως ο Ελαιώνας, του Γουδή, ο λόφος του Στρέφη.

Αναφέρθηκε επίσης σε σχολεία σπίτια, κοντέινερ, με βλάβες και σοβάδες που πέφτουν. «Να υπάρχει σχολείο, να υπάρχουν υποδομές» είπε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε:

«Θέλω να πω ότι αυτά τα θέματα της καθημερινότητας είναι πάρα πολύ κρίσιμα και δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι, εάν αναλάβω τη δημοτική αρχή, να λύσω αμέσως αυτά τα θέματα, δηλαδή να βρω τα προβλήματα και με φαστ τρακ διαδικασίες με ευθύνη του δήμου να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές».

 

«Ναι» σε κάμερες από τον Μπακογιάννη, υπέρ της ενίσχυσης της δημοτικής αστυνομίας ο Δούκας

Υπέρ της τοποθέτησης καμερών ασφαλείας σε 750 σημεία της Αθήνας τάχθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης, υπό τη ρητορική ότι «δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά». «Δεν είναι προτεραιότητά μου» απάντησε ο Χάρης Δούκας για τις κάμερες, τασσόμενος υπέρ της ενίσχυσης της δημοτικής αστυνομίας. «Θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά σας» ανταπάντησε ο κ. Μπακογιάννης.

«Για να κρατήσεις μια πλατεία να είναι ασφαλής, πρέπει πρώτα από όλα να είναι καθαρή, δεύτερον να είναι φωτισμένη, και τρίτον να έχει κόσμο» είπε ο κ. Δούκας, προσθέτοντας ότι δε συμβαίνει τίποτα από τα τρία «σε πάρα πολλές πλατείες» όπως την πλατεία Αμερικής, Αττικής, στον Αγ. Παντελεήμονα.

«Ο φωτισμός είναι ζητούμενο. Δεν είναι το μόνο, είναι ζητούμενο» σχολίασε ο κ. Δούκας. «Είδα ότι το 2022 στο σάιτ του δήμου, όταν ήταν διαθέσιμα 34 εκατ. για φωτισμό, αξιοποιήθηκαν μόνο τα 4 εκατ.» ανέφερε ο κ. Δούκας. «Δεν είναι φωτεινές οι πλατείες, θέλουμε πάρα πολλή δουλειά και υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν απορροφούνται» προσέθεσε.

Σχετικά με τη δημοτική αστυνομία, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί ενώ τώρα υπάρχουν «μόνο 200 στους δρόμους», προσθέτοντας «ελάχιστοι σε αυτές τις περιοχές που μόλις ανέφερα», για παράδειγμα στην Κυψέλη είναι μόλις 2 διαθέσιμοι δημοτικοί αστυνομικοί.

Ο κ. Δούκας τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η δημοτική αστυνομία με την οποία, όπως είπε, έκανε και συνάντηση. «Δεν είναι θέμα της δημοτικής αρχής αλλά πρέπει να πιέσουμε σε αυτό» σχολίασε.

 

Αντιπλημμυρικά έργα

Απαντώντας στην ερώτηση για την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα της πόλης, ο Κώστας Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι η δημοτική αρχή δεν προχώρησε τη μελέτη για το αντιπλημμυρική προστασία της Αθήνας,

Ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε ότι χαρτογραφήθηκαν τα 41 σημεία επικινδυνότητας και αντιμετωπίστηκαν κάποια, ωστόσο υπογράμμισε το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων που δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων, όπως για παράδειγμα τα φρεάτια που δεν τελούν όλα υπό την ευθύνη του. «Κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτουργήσαμε πολύ καλά με τη νεροποντή, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα βρίσκονται στο σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε λοιπόν κανέναν Daniel, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη ημέρα» είπε.

Μάλιστα εμφανίστηκε καυστικός για το μπάχαλο του ποιος έχει την αρμοδιότητα για τι, κάνοντας λόγο για έναν κλαυσίγελο που πρέπει να λάβει τέλος. «Η ευθύνη της πόλης είναι του δήμου, η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική και αυτοδιοικητική. ‘Αρα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι ευθύνη του δήμου και στέλνει εκεί συνεργείο ο δήμος, καλά κάνει και το στέλνει, αλλά στην πραγματικότητα παρανομεί. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα και πάμε αν το κυνηγήσουμε μαζί» δήλωσε.

Ο Χάρης Δούκας έκανε λόγο για «ανοχύρωτη πόλη» και υπογράμμισε πως ο ίδιος από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων θα αναλάβει την ευθύνη να καθαρίσει τα φρεάτια «με τις υπηρεσίες και θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, δεν θα ρωτήσω τον περιφερειάρχη, είναι θέμα ζωής». Δήλωσε πως «είναι ντροπή… όσα είδαμε με τις πλημμύρες, να παρασύρονται γυναίκες» από τα νερά.