«Πενία Σταύρους κατεργάζεται» έγραψε στην Αυγή ο Θανάσης Καρτερός – «ο Τσίπρας μας είχε προτείνει δύο υπουργεία αλλά δεν τα δεχθήκαμε», απάντησε με άρθρο του στο Protagon, εξ ονόματος του Ποταμιού, ο Θανάσης Σκόκος, υπεύθυνος των Τομέων Πολιτικής του κόμματος.

Ads

Η, κατά το Ποτάμι, εκδοχή της προσφοράς δύο υπουργείων βγαίνει για πρώτη φορά στο προσκήνιο καθώς ουδέποτε την είχε αναφέρει ούτε καν ο Σταύρος Θεοδωράκης. Την δε φιλολογία έσπευσε να κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εκπρόσωπο του κόμματος Ράνια Σβίγγου να απαντά μέσω twitter στον κ. Σκόκο πως «ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται».

Στο άρθρο του, ο Θανάσης Καρτερός σχολίασε τη γνωστή παρέμβαση των Financial Times που, ευθέως κάλεσαν τον πρωθυπουργό να διώξει από την κυβέρνηση Καμμένο και Λαφαζάνη και να συνεργαστεί με το Ποτάμι. «Το σενάριο διακινείται από καιρό» έγραψε, καταλήγοντας: «Γιατί τόσος καημός με τον Σταύρο; Πολύ χοντροκομμένο το προξενιό, κυρίες και κύριοι. Πολύ στανικό. Λίγη κομψότητα δεν βλάπτει. Λίγη elegance, τέλος πάντων. Εκτός πια κι αν -τι να σκεφτεί κανείς;- πενία Σταύρους κατεργάζεται…»

«Δεν είμαστε λιγούρια» έσπευσε να απαντήσει ο κ. Σκόκος για λογαριασμό του Ποταμιού και στο δικό του άρθρο, με τίτλο «Ουτε αφελείς, ούτε ανόητοι» υποστήριξε: «Αν θέλαμε να μπούμε σ’ αυτή την κυβέρνηση, θα το είχαμε κάνει από το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου, όταν το πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία σας στην Πλατεία Κουμουνδούρου. «Πάρτε κανα δύο υπουργεία και ελάτε κι εσείς μαζί». Δεν προβληματιστήκαμε καθόλου. Είπαμε «ευχαριστώ» και δεν πήραμε.».

Ads

Η απάντηση-διάψευση από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μέσω twitter από την εκπρόσωπο του κόμματος Ράνια Σβίγγου: «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται», έγραψε η κυρία Σβίγγου βάζοντας τέρμα στην φιλολογία περί των «κανα δυό υπουργείων».

Τα δύο άρθρα, σε Αυγή και Protagon, είναι τα εξής:

Θανάσης Καρτερός: Πενία Σταύρους κετεργάζεται

«Βρε καλώς τους! “Financial Times” σού λέει ο άλλος. Ε, δεν τους διαβάζουν κάθε πρωί και οι σχολικοί φύλακες, παρέα με τις καθαρίστριες. Τους έχουν ευαγγέλιο εκείνοι που έχουν και τα γένια και τα χτένια της παγκόσμιας τάξης. Οικονομικής και όχι μόνο. Κι όταν οι “F.T.” σερβίρουν άποψη για το είδος της κυβέρνησης που χρειαζόμαστε, ώστε να μαλακώσουν οι δανειστές, και για το καλό μας βεβαίως-βεβαίως, δεν την πετάς και στα σκουπίδια. Εξ ου και την έκαναν σημαία οι φίλοι τους και οι φίλοι των φίλων της στην Ελλάδα.

Τι προτείνουν λοιπόν, διά της υπογραφής δύο μάλιστα εγκύρων αναλυτών; Κάτι ρεαλιστικά, μωρέ. Πρώτον, να διώξει ο Τσίπρας από την κυβέρνηση τον Καμμένο και τους συν αυτώ. Δεύτερον, να διώξει από την κυβέρνηση τον Λαφαζάνη και τους συν αυτώ. Τρίτον, να προσλάβει στην κυβέρνηση τον Σταύρο και τους συν αυτώ. Και τέταρτον, να προσλάβει στην κυβέρνηση τον Βενιζέλο και τους συν αυτώ. Έτσι θα απαλλαγεί από δεξιούς και αριστερούς ταραξίες και θα στρογγυλοκαθίσει στο κέντρο, προς μεγάλη ανακούφιση δανειστών, εταίρων και Σταύρου.

Το σενάριο διακινείται από καιρό. Θυμάστε στις παραμονές των εκλογών τους αναλυτές της Ντόιτσε Μπανκ, που “προέβλεπαν” κυβέρνηση Τσίπρα – Θεοδωράκη. Θυμάστε επίσης -ξεχνιέται αυτός;- τον κύριο Σουλτς και τα προξενιά του για γάμο εθνικού συμφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι; Παίζει δηλαδή το πράγμα στις πρωτεύουσες που μέχρι χθες έλυναν κι έδεναν. Παπαδήμος αντί Παπανδρέου; Μάλιστα, κύριε. Σαμαράς υπέρ των Μνημονίων, αντί Σαμαρά κατά Μνημονίων; Ουδείς αναμάρτητος, κυρία. Και ούτω καθεξής.

Το τζάντζαλο βέβαια είναι της πλάκας, κι ας φιλοτεχνήθηκε σε μαγαζί υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών κι όχι σε μονταζιέρες βαλκανικές. Προσφέρεται ωστόσο για συμπεράσματα. Πρώτον, χαμπάρι δεν έχουν ορισμένοι “διεθνείς παράγοντες” τι γίνεται στην Ελλάδα. Δεύτερον, χαμπάρι δεν έχουν τι εστί ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας. Τρίτον, έχουν πάρει βεβαίως χαμπάρι τι εστί Ευάγγελος και Σταύρος, αλλά δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι -δεν είμαστε και χθεσινοί…- έχουμε πάρει κι εμείς χαμπάρι τι εστί Ευάγγελος και Σταύρος.

Μια ένσταση, μόνο. Γιατί τόσος καημός με τον Σταύρο; Πολύ χοντροκομμένο το προξενιό, κυρίες και κύριοι. Πολύ στανικό. Λίγη κομψότητα δεν βλάπτει. Λίγη elegance, τέλος πάντων. Εκτός πια κι αν -τι να σκεφτεί κανείς;- πενία Σταύρους κατεργάζεται…»

Θανάσης Σκόκος: Ουτε αφελείς, ούτε ανόητοι

Στην Αυγή έχει πέσει πανικός με το δημοσίευμα των Financial Times περί αλλαγής συμμαχιών στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τις πιθανές εξελίξεις στην εσωτερική φαγωμάρα των συνιστωσών. Οι κομματικοί δημοσιογράφοι στα «κουτιά» του διαδικτύου προτάσσουν τα στήθη τους στην απόπειρα του «ξένου παράγοντα» να διαταράξει τις ισορροπίες του επιτυχημένου κυβερνητικού αχταρμά που αποπειράται επί εβδομήντα ημέρες να κυβερνήσει. Δικαίωμά τους. Επειδή όμως αναφέρονται και στο Ποτάμι και την υποτιθέμενη διάθεση του να συμμετέχει στην κυβέρνηση, θα πρέπει να τους πούμε δυο λόγια ώστε να ενημερωθούν και να πάψουν να ανησυχούν (τουλάχιστον γι’ αυτό).

Αν θέλαμε, σύντροφοι, να μπούμε σ’ αυτή την κυβέρνηση, θα το είχαμε κάνει από το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου όταν το πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία σας στην Πλατεία Κουμουνδούρου. «Πάρτε κανα δύο υπουργεία και ελάτε κι εσείς μαζί». Δεν προβληματιστήκαμε καθόλου. Είπαμε «ευχαριστώ» και δεν πήραμε. Από τότε, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πει τέσσερις φορές δημοσίως -τις δύο στην Βουλή- ότι το Ποτάμι δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λιγούρα για εξουσία, σύντροφοι, μπορεί να έχουν αρκετοί από τους γυρολόγους που έχετε μαζέψει -μέχρι σε αμφιλεγόμενα στελέχη του αείμνηστου Αντρέα έχετε φθάσει, για να μην μιλήσουμε γι’ αυτούς που εκδιώχθηκαν λόγω ανικανότητας από το Ποτάμι- εμείς όχι!
Κατανοούμε την αγωνία σας ώστε να μην διαταραχτεί η συμμαχία που είχατε στήσει ήδη πριν τις εκλογές με τον υπαρκτό εθνικολαϊκίστικο σουρεαλισμό που εκφράζουν οι συνεταίροι σας, ΑΝΕΛ. Πείτε την αλήθεια όμως. Ποτέ δεν είχατε φανταστεί ότι αυτό το πράγμα θα αποδεικνυόταν πιο δυνατό και θα κατατρόπωνε την ξεφτισμένη αριστεροσύνη σας. Τι δουλειά να έχουμε εμείς μέσα στον αχταρμά του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας;

Τι δουλειά έχουμε εμείς να μπλέξουμε σε μια πολιτική που συναγελάζεται με ψεκασμένους, ενώ η χώρα βουλιάζει. Μια πολιτική που θεωρεί τους φυσικούς συμμάχους της χώρας εχθρούς, που διαλύει την εκπαίδευση, που ανέχεται εμπόρους προσλήψεων στο δημόσιο, που ετοιμάζεται να απελευθερώσει όσους πλούσιους φυλακισμένους δηλώνουν ανάπηροι, που πετάει πεντακοσαριές εκατομμύρια σε εξοπλισμούς και κοροϊδεύει τους εξαθλιωμένους, που στηρίζει χουλιγκανικές συμμορίες, που κρεμάει το σαγόνι με τις παρελάσεις των ΟΥΚάδων, που έχει στους κόλπους της μεγαλοφοροφυγάδες. Μια πολιτική που είναι αντικείμενο θαυμασμού Μιχαλολιάκων, Μπαλτάκων, Νικολόπουλων, Αμβροσίων…

Γιατί να θελήσει το Ποτάμι να μπει σ’ αυτή την βουρκώδη ζούγκλα, ρε σύντροφοι; Είναι αλήθεια ότι στις μεταξύ μας συναντήσεις, και στη Βουλή, προσπαθούμε με λογικές προτάσεις να σας δείξουμε τι είναι ωφέλιμο για τη χώρα. Βοηθάμε και τους 2-3 ρεαλιστές που συμμετέχουν στο σχήμα σας. Τι άλλο να κάνουμε; Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η κυβέρνηση της χώρας. Αλλά μη μπερδεύεστε. Δεν σας φλερτάρουμε.

Δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε ανόητοι.»