Ο οίκος αξιολόγησης DBRS, με έδρα το Τορόντο του Καναδά – ένας εκ των τεσσάρων οίκων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολόγησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC (high) με αρνητική προοπτική. Οι όροι «High» και «low» που χρησιμοποιεί ο DBRS είναι αντίστοιχοι των +/- των άλλων οίκων αξιολόγησης.

Ads

 
Ο DBRS είχε εξαγγείλει την πρόθεση του να επεκτείνει τις αξιολογήσεις του για το κρατικό αξιόχρεο σε 50 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Μάλτας, της Σλοβακίας, του Λουξεμβούργου, της Εσθονίας και της Σλοβενίας.
 
Η ΕΚΤ συμβουλεύεται εκτός από τον συγκεκριμένο οίκο, και την Standard and Poor’s, την Moody’s και τον Fitch, προκειμένουν να κρίνει κατά πόσο τα κρατικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες ως εγγύηση.
 
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν της για να αποφασίσει την μεγαλύτερη βαθμολογία από τις 4. Επίσης, στις χώρες που έχουν βαθμίδα κάτω του Α, χρεώνει επιπλέον 5%.
 
Πέρυσι, ο DBRS ήταν ο μόνος οίκος που διατήρησε την Ισπανία σε Α (low) με αποτέλεσμα τα ισπανικά ομόλογα να μην χρεωθούν επιπλέον.
 
Η Ελλάδα αξιολογείται από την Standard and Poors’s με Β-, από την Moody’s με C και από τον Fitch με Β-.