Το θέμα με τη χειρονομία του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ζάγκρεμπ το 2013 αναδεικνύουν πλέον, εκτός της λαϊκίστικης Bild, και τα υπόλοιπα μέσα στη Γερμανία μετά και τη διάψευση του υπουργού Οικονομικών περί αυθεντικότητάς του. «Το βίντεο είναι αυθεντικό», καταλήγουν τα γερμανικά μέσα, μεταξύ αυτών και το Spiegel που το έχει πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του, ενώ αναφορές για το ζήτημα υπάρχουν και σε διεθνή μέσα.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε εκπομπή της γερμανική τηλεόρασης (ARD), όπου προβλήθηκε το βίντεο, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πως «είναι πλαστό, είναι μονταρισμένο».

Στην επίμαχη ομιλία ο Γιάννης Βαρουφάκης αναλύοντας και επικρίνοντας τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και τον τρόπο διαχείρισης του χρέους που επέφεραν ανθρωπιστική κρίση, λέει πως η Ελλάδα θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση και χρησιμοποιεί σε κάποιο σημείο την έκφραση «stick the finger to the Germany», κάνοντας και τη σχετική χειρονομία.

Το απόσπασμα από την επίμαχη ομιλία που αναρτήθηκε από τον οπερατέρ Alessandro Del Prete

Διαβάστε επίσης: Σίριαλ με το… δάχτυλο του Βαρουφάκη [ΒΙΝΤΕΟ]

Μετά τη διάψευση του Βαρουφάκη το ζήτημα αναζωπυρώθηκε στη Γερμανία και αναδημοσιεύεται και από διεθνή μέσα, τα οποία προβάλλουν και το σχετικό βίντεο. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ειδικούς αναφέρουν πως το βίντεο είναι αυθεντικό, ενώ την αυθεντικότητα του βίντεο επιβεβαιώνει και ο χρήστης που το ανέβασε στο διαδίκτυο (Alessandro Del Prete). Όπως εξηγεί έκοψε απλά ένα εξάλεπτο από τη συνολικά 57λεπτη ομιλία του Βαρουφάκη στο Ζάγκρεμπ στις 15/05/2013.

Ads