«Κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ διέγραψαν το 2014 οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, προκειμένου να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. 

Ads

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τις καταστάσεις της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, προκύπτει ότι το 2014 προχώρησαν σε διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ έναντι 504 εκατ. ευρώ το 2013, αυξημένες δηλαδή κατά 360%. 

image

Στελέχη τραπεζών λένε στην εφημερίδα ότι πρόκειται για δάνεια που οι τράπεζες αξιολογούν ότι δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν. 

Ads

Σημειώνεται πάντως ότι η διαγραφή μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι λογιστική και δεν συνεπάγεται ότι ο οφειλέτης απαλλάσσεται των ευθυνών του. Τα δάνεια που διαγράφονται δεν εμφανίζονται στα βιβλία των τραπεζών, ωστόσο οι νομικές απαιτήσεις παραμένουν ενεργές. 

Έτσι, αν στο μέλλον η τράπεζα κατορθώσει να εισπράξει ένα μέρος του δανείου που διέγραψε ή πουλήσει χαρτοφυλάκια «διαγραμμένων» δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, τότε το έσοδο αυτό θα εμφανιστεί ως έκτακτο κέρδος. Οι τράπεζες πάντως θεωρούν τα δάνεια αυτά «νεκρές απαιτήσεις». 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ένας πολύ σημαντικός δανείων που έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί εξαιτίας της αδυναμίας των δανειοληπτών να τα αποπληρώσουν και ενδέχεται να καταστούν εκ νέου μη εξυπηρετούμενα.