Να διαχειριστεί την κρίση που προέκυψε από την απόφαση αποφυλάκισης του Δ. Λιγνάδη παρά την καταδίκη του για βιασμό δύο ανηλίκων και η οποία εύλογα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τον καλλιτεχνικό κόσμο όσο και από την πλειονότητα των πολιτών, επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Ads

Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση ήταν να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για υποκίνηση των διαμαρτυρίων. Αυτή ήταν η αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια». Ωστόσο αυτή η θέση περισσότερο όξυνε παρά άμβλυνε τις αντιδράσεις. 

Μάλιστα ακολούθησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει για απόφαση «ντροπή» και για κυβερνητική προσπάθεια να «κουκουλώσει την υπόθεση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, απαντώντας, έκανε εκ νέου λόγο για μετατροπή της δικαστικής απόφασης σε «αντικείμενο χυδαίας κομματικής εκμετάλλευσης», τονίζοντας ότι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί «όνειδος για ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα».

Ads

Η μαζικότητα και η καθολικότητα όμως των διαμαρτυριών ακύρωσε εκ του αποτελέσματος την κυβερνητική γραμμή. Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις.

Ακολούθησε η γραμμή από κυβερνητικούς πάλι κύκλους ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης αποφυλακίστηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. «Το άρθρο 497 παρ. 8 του ΚΠΔ ισχύει σήμερα ακριβώς όπως ίσχυε από το 2010, πριν δηλαδή από την μεταρρύθμιση του 2019», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μάλιστα αντεπιτέθηκε λέγοντας πως «όποιος δημοσιογράφος της “Ενημέρωσης 108” (σσ: αναφορά στη χαμηλή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου) επιλέγει, αντί να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες, να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και να συνδέει την αποφυλάκιση Λιγνάδη με δήθεν νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το υποστηρίξει και στη Δικαιοσύνη».

Οι αντιδράσεις όχι απλώς συνεχίζονται αλλά απλώνονται σε όλες τις θεατρικές και καλλιτεχνικές σκηνές της χώρας, τα social media ξεχειλίζουν από οργή, ακόμη και υποστηρικτές της ΝΔ αλλά και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πλην «φανατικών» εξαιρέσεων, επικρίνουν την απόφαση. Έτσι, εμφανίστηκε η πρώτη διαφοροποίηση από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, διά στόματος Στέλιου Πέτσα.

«Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανέχεται καταδικασμένους βιαστές να είναι εκτός φυλακής», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας, χωρίς να βγάζει κι εντελώς έξω από το κάδρο την αξιωματική αντιπολίτευση, πως «θέλει δεν θέλει κανείς, είναι πολιτικό το ζήτημα εφόσον απασχολεί όλη την κοινωνία».

«Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε δύο ζητήματα. Το ένα είναι το νομικό, το οποίο μπορούν να εξηγήσουν άλλοι αρμόδιοι αλλά να πω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αυστηροποίησε τις ποινές για τέτοια αδικήματα, από εκεί και πέρα εφαρμόζεται ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανέχεται καταδικασμένους βιαστές να είναι εκτός φυλακής. Αυτό είναι ξεκάθαρο, όπου και να ρωτήσετε γύρω σας. Τώρα τι ποινή είναι αυτή, είναι άλλο ζήτημα», πρόσθεσε. 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέφυγε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις διαμαρτυρίες σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων και χαρακτήρισε «εύλογο τον προβληματισμό» της κοινωνίας, δικαιολογώντας μάλιστα τις αντιδράσεις των πολιτών, καθώς «οι πολίτες δεν είναι δικαστές και δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το πλαίσιο». Ωστόσο κατηγόρησε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια στυγνής πολιτικής εκμετάλλευσης και απόπειρα απαξίωσης της δικαιοσύνης.

Ο Γ. Οικονόμου επέμεινε στον ισχυρισμό ότι «οι αρχές ανέλαβαν την έρανα και το ΜΟΔ έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για δύο βιασμούς και του χορήγησε αναστολή με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του δυνάμει του νόμου 3904 του 2010. Εάν η δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να κρίνει βάσει των αλλαγών που έγιναν από τον ΠΚ επί ΝΔ η ποινή θα ήταν ισόβια και άρα δεν θα υπήρχε δυνατότητα αναστολής».

Επίσης, υπενθύμισε την αναγκαιότητα της τάξης και της συμμόρφωσης, λέγοντας πως «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης γιατί έτσι στηρίζουμε τη Δημοκρατία γιατί αν δώσουμε χώρο σε λαϊκά δικαστήρια και αυτόκλητους εισαγγελείς θα βρεθούμε ένα βήμα από την εκτροπή».

«Η κυβέρνηση κατανοεί και σέβεται απόλυτα τις ανησυχίες των πολιών. Έχουμε παιδιά και είναι αδιανόητο ότι θα δείχναμε στήριξη ή ανοχή σε ενόχους για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Η στάση είναι απόλυτη και κρυστάλλινη ανεξαρτήτως αν ο ένοχος βιασμού είναι σκηνοθέτη, ντράμερ, αλλοδαπός ή Έλληνας επώνυμος και ανώνυμος. Σε αυτή τη στάση δεν μείναμε στα λόγια. Παλέψαμε να σπάσουμε το απόστημα της ενδοοικογενειακής βίας πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα και στη Δικαιοσύνη γιατί ο δρόμος της ρωμαϊκής αρένας οδηγεί την κοινωνία στον γκρεμό» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.