Σύμφωνα με τους παρατηρητές της πόλης, πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτική εκδήλωση στην ιστορία των Καλαβρύτων. Εκατοντάδες θεατές παρακολούθησαν χθες την προβολή του ντοκιμαντέρ “Νεοναζί: το Ολοκαύτωμα της Μνήμης”, στην 70η επέτειο από το ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα, σε μια συγκινητική εκδήλωση στην οποία πήραν μέρος και επιζώντες από την σφαγή.  Από την Πάτρα έως την Ναύπακτο, χιλιάδες θεατές, παρακολούθησαν αυτή την εβδομάδα τις προβολές της ταινίας του Στέλιου Κούλογλου, συμμετέχοντας και στις γόνιμες συζητήσεις για την μνήμη, την λήθη και τους νεοναζί. 

Ads

Στην Πάτρα, 500 θεατές παρακολούθησαν την Δευτέρα την ταινία. Μέλη της θεατρικής ομάδας από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Πάτρας «ΚΑΝΕΝΑΣ  ΜΟΝΟΣ», είχαν οργανώσει, πριν την προβολή, μια μικρή αντιπολεμική, αντιφασιστική παράσταση. Ενα απόσπασμα:

image

ΒΑΓΓΕΛΗΣ        -«Τι θόρυβος είναι τούτος, Φρίτς;»

ΝΙΚΟΣ               -«Δεν είναι τίποτα. Θαρρώ τα ποντίκια στο υπόγειο».

Ads

ΒΑΓΓΕΛΗΣ        -«Τι θόρυβος είναι τούτος, Φρίτς;»

ΝΙΚΟΣ               -«Θαρρώ τα χωνιά της συνοικίας».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ         -«Όχι αυτός, Φρίτς. Τούτος ο θόρυβος».

ΝΙΚΟΣ                -«Θαρρώ πως είναι ο φόβος μας, κ. Διοικητή».

ΜΑΡΙΕΤΤΑ         -Μα ο Φρίτς αποκοιμήθηκε τουρτουρίζοντας

                             με το πηγούνι του σιμά στα γόνατά του. Αποκοιμήθηκε.

                             Στον ύπνο του είδε τη  μάνα του που τον μάλωνε.

ΓΩΓΩ                 -«Δεν είσαι καλό παιδί, Φρίτς».

ΜΑΡΙΕΤΤΑ         Τούλεγε η μάνα του.

ΓΩΓΩ                 -«Δεν είσαι καθόλου καλό παιδί, Φρίτς.

                           Σε βάζουν τώρα, Φρίτς, να πλένεις τα πόδια σου.

                          Μα πως θα πλύνεις τα χέρια σου Φρίτς;

                          Τα χέρια σου, Φρίτς είναι γιομάτα αίματα».

image

Στο Ρίο της Πάτρας και τη Ναύπακτο, το ντοκιμαντέρ  προβλήθηκε και στα σχολεία. Ακολούθησαν συζητήσεις των μαθητών με τον Στέλιο Κούλογλου, γεμάτες ερωτήματα για την ιστορία όπως διδάσκεται στα σχολεία και τους νεοναζί. Στη Ναύπακτο περίπου 350 πολίτες παρακολούθησαν την ταινία, ανάμεσα τους ο δήμαρχος της πόλης  Γιάννης Μπουλές και ο μητροπολίτης Ιερόθεος. Πολλοί θεατές παρακολούθησαν την ταινία όρθιοι.

image

image

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η προβολή στο Αίγιο, που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Πολυτεχνείο. Δεκάδες πολίτες πήραν μέρος στην συζήτηση που ακολούθησε.

image

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή στα Καλάβρυτα, στην συγκινητική, πρωτόγνωρη για την πόλη εκδήλωση μνήμης. Ο Στέλιος Κούλογλου αφιέρωσε την ταινία  στα θύματα της θηριωδίας καθώς και στους επιζώντες που πήραν μέρος στην ταινία. Με ευκαιρία την 70η επέτειο από την θηριωδία, στα Καλάβρυτα βρίσκονταν εκπρόσωποι και από  άλλες μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας. Κοινό συμπέρασμα της εκδήλωσης: τα ελληνικά ολοκαυτώματα πρέπει να διδάσκονται, ως ξεχωριστό μάθημα ιστορία, στα ελληνικά σχολεία.