«Υπάρχουν λύσεις για να αποφύγουμε το lockdown αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη λήψη μέτρων που θα φέρουν αποτέλεσμα ισοδύναμο με αυτό ενός lockdown», λέει στο tvxs.gr o καθηγητής Μηχανικής Περιβαλλοντικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μία ημέρα μετά τη δήλωσή του ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα καταστήσει απαραίτητο ένα lockdown. 

Ads

Ο καθηγητής βρίσκει πως τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πως απαιτούνται και άλλα, όπως η επέκταση της τηλεργασίας και η αναβολή του ανοίγματος των σχολείων, που εάν εφαρμοστούν, θα δώσουν μείωση της δυνατότητας μετάδοσης του ιού σχεδόν ισοδύναμη με αυτή που θα έδινε ένα lockdown. 

Όσο για την κυβερνητική πηγή που σχολίασε ότι ο καθηγητής δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο κ. Σαρηγιάννης είπε μεν πως αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια, τόνισε δε πως ο στόχος του να τονίσει την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επετεύχθη.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον καθηγητή Μηχανικής Περιβαλλοντικής στο ΑΠΘ και επικεφαλής της υπολογιστικής πλατφόρμας Core που βασίζεται στην ανάλυση των αστικών λυμάτων, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ads

Κύριε καθηγητά, πώς βλέπετε την πορεία της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον μέσα από τα αστικά λύματα;

Έχουμε εντοπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα σε Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Εύβοια, Λέσβο και Λακωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές από αυτές τις περιοχές παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού.

Εάν η διασπορά της Όμικρον έχει την ίδια πορεία που είχε η Δέλτα, δηλαδή που σε ένα μήνα από το πρώτο κρούσμα είχε δείξει τη δυναμική της, τότε στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα φανεί η δυναμική της Όμικρον. Εμείς έχουμε υπολογίσει ότι μέχρι το τέλος του έτους η Όμικρον θα κυριαρχήσει, με δεδομένο ότι ταυτόχρονα πέφτουν τα κρούσματα της Δέλτα.

Είναι τελικά απαραίτητο το lockdown;

Η μετάλλαξη Όμικρον μας αναγκάζει να πάμε σε μέτρα ώστε να πετύχουμε σημαντική μείωση της δυνατότητας μετάδοσης του ιού. Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι είτε αυστηρό lockdown που έχουμε υπολογίσει ότι δίνει περίπου 65% μείωση στη δυνατότητα μετάδοσης, είτε δέσμες μέτρων που να μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα ίδιο ή έστω κοντινό με αυτό που θα δώσει ένα lockdown. 

Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα μας έχει καταλήξει σε μια δέσμη μέτρων η οποία εμπεριέχει μέτρα ανάλογα με αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη και άλλα που ακόμη που προτείνουμε επίσης να εφαρμοστούν. Οι προτάσεις μας παρουσιάζονται σε επιστολή που θα στείλουμε το αργότερο την Παρασκευή προς τον πρωθυπουργό κο. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κο. Ζαούτη.

Ποια είναι αυτά τα επιπλέον μέτρα;

Η ομάδα μας έχει καταλήξει σε μια δέσμη μέτρων η οποία εμπεριέχει μέτρα ανάλογα με αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά και κάποια ακόμα. Έχουμε διαμορφώσει δύο σενάρια με διαφορετικά μείγματα μέτρων που όμως κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και μπορούν να αποδώσουν όχι 65%, αλλά κοντά στο 60% μείωση στη δυνατότητα μετάδοσης του ιού.

Δε θα ήθελα εγώ να δώσω στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής πριν αυτή φτάσει στους παραλήπτες της, όμως μπορώ να σας πω ότι στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η τηλεργασία και η καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων κατά μία εβδομάδα μετά τις Γιορτες. 

Πρόκειται για ένα μείγμα μέτρων που στοχεύουν στην μείωση της διασποράς του στελέχους Όμικρον στην αρχή της με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί χρόνος για τον εμβολιασμό. Διότι τα μέτρα που θα προτείνουμε είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση της Όμικρον. Θα είναι για παράδειγμα πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των μαθητών του δημοτικού.

Άρα φαίνεται ότι υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το lockdown…

Το lockdown ως επιλογή έχει αρνητικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα, όπως στην οικονομία, την ψυχική υγεία, ακόμα και στην ίδια τη δημόσια υγεία. Όμως είναι ένα μέτρο που από μόνο του, όπως σας είπα νωρίτερα, δίνει δραστική μείωση στη δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Και ως τέτοιο, προσωπική μου γνώμη, θεωρώ λάθος να το αποκλείουμε με τρόπο κατηγορηματικό.

Όμως ναι, θα έλεγα ότι υπάρχουν λύσεις για να αποφύγουμε το lockdown, σαν κι αυτές που προτείνουμε στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Δεν μπορούμε όμως να αποφύγουμε τη λήψη μέτρων που θα φέρνουν αποτέλεσμα στη μείωση της δυνατότητας μετάδοσης ισοδύναμο με το αποτέλεσμα που θα έφερνε ένα lockdown.

Μετά τις δηλώσεις σας σχετικά με την αναγκαιότητα ενός lockdown, ανώνυμη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «ο κ. Σαρηγιάννης δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού και δεν συμμετέχει στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων». Έχετε κάποιο σχόλιο;

Δεν έχω να σχολιάσω κάτι, η ανώνυμη αυτή πηγή είπε το προφανές. Αντικειμενικά δεν είμαι μέλος της Επιτροπής και δεν είμαι σταθερός, μόνιμος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Εγώ κάνω τη δουλειά μου ως ανεξάρτητος επιστήμονας. Με τον πρωθυπουργό έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για θέματα της πανδημίας και νομίζω πως τα αποτελέσματα της δουλειάς μας τα διαβάζουν στην κυβέρνηση και πολλές φορές έχουν εκφραστεί θετικά για την ακρίβεια των υπολογισμών μας.

Κάποια στιγμή είχε δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού μια επιτροπή που θα δούλευε πάνω σε μοντέλα αντίστοιχα με τα δικά μας, είχαμε συνεδριάσει μάλιστα από κοινού, με συντονιστή τον κο. Τσιόδρα. Με την πάροδο του χρόνου η λειτουργία της ατόνισε και έτσι εμείς συνεχίσαμε να στέλνουμε στον πρωθυπουργό τις εκθέσεις μας, κάθε φορά που κρίνουμε πως υπάρχει λόγος, όπως συμβαίνει τώρα λόγω της επικινδυνότητας της Όμικρον. Αντίστοιχα έχουμε μιλήσει για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας με όποιον πολιτικό αρχηγό έχει ρωτήσει, δίνοντας σε όλους τις ίδιες απαντήσεις. Με την χθεσινή μου παρέμβαση ήθελα να τονίσω την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και νομίζω πως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό επετεύχθη.