Ο Ιανουάριος θέλει προσοχή για τον κορονοϊό, θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου επισημαίνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Ads

Πρόωρη χαρακτηρίζει την άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου ενώ εμφανίστηκε αρνητικός στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές.

Μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημείωσε ότι η πρόβλεψη αφορά συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαϊα, η Θάσος και η Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα. «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ads

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές. «Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει» είπε.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι μέχρι τον Μάιο πρέπει να διατηρηθούν μέτρα προστασίας και τόνισε ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με το εμβόλιο είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αποφευχθούν τα χειρότερα.