«Δεν έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας τόσο για το κατοχικό δάνειο, όσο και για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή. Ο κ. Δόλλης πρόσθεσε πως «διατηρούμε το δικαίωμα χειρισμών για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Ads

Από την πλευρά του ο Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε ότι «καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να διεκδικήσει, ούτε το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο, ούτε τις οφειλές της Γερμανίας».

Το θέμα έθιξαν χθες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την παρουσίαση του κινήματος πολιτών «Σπίθα». Ο λαοφιλής συνθέτης ζήτησε να σταματήσει η Ελλάδα να αγοράζει πολεμικά όπλα από τη Γερμανία και τη Γαλλία και να συνδυαστεί η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μας με την καταβολή από μέρους της Γερμανίας των οφειλομένων σε μας πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή έκανε λόγο για ιστορικές και πολιτικά εγκληματικές εθνικές ευθύνες της κυβέρνησης και σημειώνει πως ακόμα και τώρα, που η χώρα πνίγεται στα χρέη, δεν διεκδικεί από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν στη χώρα μας τα κατοχικά στρατεύματά της.

Ads