Τον γαστρονομικό χαρακτήρα της Σίφνου επαινεί σε ένα άρθρο 12 (ολόκληρων) σελίδων στο τεύχος Μαΐου το παγκοσμίου φήμης ταξιδιωτικό περιοδικό Condé Nast Traveller.

Ads

Με τίτλο «Το πιο νόστιμο ελληνικό νησί από όλα», το άρθρο περιγράφει το υπέροχο κυκλαδίτικο νησί και αναφέρεται στην ξεχωριστή του ατμόσφαιρα, ενώ βεβαίως, παρουσιάζει τις ιδιαίτερες γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει.

Ο τίτλος εμφανίζεται επίσης και στο εξώφυλλο του περιοδικού.

«Περπατάς στα δρομάκια και μυρίζεις το άρωμα των μπισκότων από πορτοκάλι και γλυκάνισο…»

Ads

image

Κάπως έτσι ξεκινά το αφιέρωμα, που περιδιαβαίνει στις Καμάρες, στον Αρτεμώνα (το ομορφότερο χωριό της Σίφνου, όπως γράφει χαρακτηριστικά) και στην Αγία Μαρίνα μέσα από πρόσωπα, στέκια, γεύσεις από πρώτα και από κυρίως πιάτα. 

image

Η χωριάτικη με τη μαλακή σχεδόν κρεμώδη, μυζήθρα, η καπαροσαλάτα, το τοπικό πιάτο με κάπαρη, κρεμμύδια – στιφάδο και μία γλυκόξινη σάλτσα, τα υπέροχα αμυγδαλωτά (τα οποία εξηγεί λεπτομερώς), τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά και ο (Σιφνιός, από τα Εξάμπελα) Νικόλαος Τσελεμεντές.

image

Το αφιέρωμα κάνει ειδική μνεία στον Τσελεμεντέ, υπενθυμίζοντας ότι, πρόκειται για τον Έλληνα σεφ ο οποίος έγραψε το πρώτο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής το 1910, εξ ού και το όνομά του έγινε συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας και στο ότι έμαθε να μαγειρεύει στα μεγάλα ξενοδοχεία της Βιέννης και της Νέας Υόρκης. 

image

Εννοείται ότι, ξεχωριστή θέση έχει και το «μαστέλο», το πήλινο σκεύος που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική του νησιού, ενώ ως ένα από τα «καλύτερα» που δοκίμασε στη Σίφνο, θεωρεί το πιάτο με ψητό κατσίκι με άνηθο και το γιαούρτι με βερίκοκα και πραλίνα φυστικιού, γαρνιρισμένο με φρεσκοκομμένα άνθη θυμαριού.

image

Η Rachel Howard, συγγραφέας του άρθρου και ευρέως γνωστή συντάκτρια στον τομέα του φαγητού  και ο υπεύθυνος για τις υπέροχες φωτογραφίες του άρθρου, βραβευμένος φωτογράφος, David Loftus, είχαν προσκληθεί στη Σίφνο το περασμένο καλοκαίρι.

image

Η βρετανική έκδοση του Condé Nast Traveller έχει 335.000 αναγνώστες κάθε μήνα, ένα ακροατήριο που αγαπά τα πολυτελή ταξίδια και αποτελεί έναν ιδανικό κοινό-στόχο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη Σίφνο.

image