Περισσότεροι από 300 Πακιστανοί υπήκοοι πνίγηκαν στο πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο, στα ανοικτά της Πύλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, το οποίο επικαλείται τον πρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν, Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι, ο οποίος γνωστοποίησε τους αριθμούς σε δήλωσή του την Κυριακή, στέλνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών.

Ads

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας και προσευχόμαστε οι ψυχές των εκλιπόντων να βρουν αιώνια ειρήνη», δήλωσε ο Σαντζράνι και πρόσθεσε: «Αυτό το καταστροφικό περιστατικό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να καταδικαστεί η αποτρόπαια πράξη της παράνομης εμπορίας ανθρώπων».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε τη Δευτέρα εθνική ημέρα πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

Σε ένα tweet την Κυριακή, διέταξε «έρευνα υψηλού επιπέδου» για το περιστατικό. «Διαβεβαιώνω το έθνος ότι όσοι βρεθούν αμελείς ως προς το καθήκον τους θα λογοδοτήσουν. Η ευθύνη θα καθοριστεί μετά την έρευνα και θα πέσουν κεφάλια», έγραψε ο Σαρίφ.

Ads

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επέβαιναν στο σκάφος όταν αυτό ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωπο, σε μια από τις χειρότερες προσφυγικές τραγωδίες στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Τι λέει η πακιστανική αστυνομία

Σύμφωνα με την πακιστανική αστυνομία, περίπου 800 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος. 

Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε ότι ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι έστειλε τρεις άνδρες στο σκάφος, το οποίο είχε χωρητικότητα 300-350 ατόμων, και είχε χρεώσει τον καθένα έως και τρία εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (10.452,96 δολάρια).

Η εκτίμηση ότι επέβαιναν 800 άτομα προέρχεται από τις προκαταρκτικές έρευνες, τόνισε ο αστυνομικός Ριάζ Μουγκάλ.

«Μάθαμε από δύο επιζώντες, τους συλληφθέντες ύποπτους και τις οικογένειες των πενθούντων ότι το σκάφος μετέφερε περίπου 750 έως 800 άτομα», είπε ο Μουγκάλ στο Reuters.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο βασικός ύποπτος πίσω από ένα δίκτυο διακινητών που εκτείνεται στη Λιβύη, το Πακιστάν και την Ελλάδα, έχει έδρα στη Λιβύη.