Στα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν πλέον για δέκατη μέρα να μαίνονται αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό CNN.

Ads

Η δημοσιογράφος του μέσου αναφέρεται αρχικά στη συνάντηση που είχε με μια γυναίκα που στεκόταν μπροστά από το καμένο σπίτι της στην Αγία Παρασκευή, γεμάτη απελπισία και δάκρυα, για να προσθέσει πως «η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη δίνη των πυρκαγιών, και φέτος είναι χειρότερες από ποτέ».

Αφού αναφέρεται στη σημασία του δάσους της Πάρνηθας, το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «οι πνεύμονες της Αθήνας», το ρεπορτάζ σημειώνει πως πλέον υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις μαύρης απανθρακωμένης γης. «Τίποτα δεν γλιτώνει» γράφει χαρακτηριστικά.

«Παρόμοιες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την Ελλάδα, και με τόσα πολλά μέτωπα απλά δεν υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες στη χώρα για να τις σταματήσουν» συνεχίζει το δημοσίευμα, για να αναφερθεί στη συνέχεια και στους νεκρούς μετανάστες που εντοπίστηκαν στο δάσος της Δαδιάς.

Ads

Επίσης, τονίζεται πως πρόκειται για τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο αντίκτυπος φτάνει πιο μακριά από τα καμένα δέντρα και τα σπίτια. Οι άμεσες επιπτώσεις είναι προφανείς, μπορείς να τις αισθανθείς στον ξερό αέρα που γρατζουνάει το λαιμό σου και τσούζει τα μάτια σου και να τις δεις στο μαυρισμένο νερό που πέφτει καταρρακτωδώς από καθώς πλένεσαι. Η αναπνοή είναι δύσκολη και ο αέρας είναι πυκνός από τον καυστικό καπνό», αναφέρει επιπλέον.

Το CNN μίλησε και με τον Δρ. Μιχάλη Διακάκη από τη Σχολή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τόνισε πως η απώλεια των δασών θα αυξήσει τους κινδύνους πλημμυρών και κατολισθήσεων.