Μισθούς που ξεπερνούν τον αντίστοιχο μέσο όρο των απολαβών δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνει σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στα στοιχεία του υπουργείου, τα οποία δημοσιοποίησε χθες, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας για 230 δήμους σε σύνολο 325, αναφέρονται και κραυγαλέες περιπτώσεις υπαλλήλων που λάμβαναν εξαιρετικά υψηλούς μισθούς.

Ads

Συγκεκριμένα επισημαίνονται περιπτώσεις υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) που λαμβάνουν έως και πάνω από 80.000 ευρώ μικτά ετησίως. Περισσότεροι από το 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ. Το ίδιο συμβαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου και στις άλλες ειδικότητες υπαλλήλων. Για παράδειγμα, πάνω από το 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ.

Επιπλέον το υπουργείο καταγράφει πολλές ατομικές περιπτώσεις υπερβολικά υψηλών ετήσιων αποδοχών και μάλιστα σε δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης. Για παράδειγμα, ο υπάλληλος δημοτικής επιχείρησης με την υψηλότερη μισθοδοσία για το 2010 είναι μηχανολόγος μηχανικός σε δήμο της Κορινθίας, με συνολικές ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές 87.325 ευρώ.

Τα στοιχεία για το κόστος μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού (μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου) των δημοτικών επιχειρήσεων ζητήθηκαν και συγκεντρώθηκαν εν όψει των ρυθμίσεων του ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να αποτυπωθεί το ετήσιο μισθολογικό τους κόστος. Στο αίτημα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 230 από τους 325 Δήμους. Από τους 230 Δήμους που ανταποκρίθηκαν, οι 12 δεν διέθεταν δημοτικές επιχειρήσεις το έτος 2010 και οι εννέα είχαν επιχειρήσεις χωρίς τακτικό προσωπικό. Επίσης από αυτούς οι 44 δήμοι δεν έστειλαν τα απαιτούμενα στοιχεία σύμφωνα με το υπόδειγμα της εγκυκλίου.

Ads

«Οι κραυγαλέες και προκλητικές περιπτώσεις αφορούν τους “κολλητούς” των δημάρχων και τις καταγγέλλουμε πρώτοι εμείς», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Π. Δραγκόλας. «Οσο για τα επίπεδα των αμοιβών, δικαιολογούνται σε μεγάλο βαθμό από τις 24ωρες βάρδιες και τα εκτός έδρας που ισχύουν για όσους εργάζονται στη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και των βιολογικών καθαρισμών ανά την Ελλάδα.

«Η δημοσιοποίηση γίνεται κυρίως για να στηρίξει την ολοκληρωτική κατάργηση των ΔΕΥΑ, ώστε η περιουσία τους να αποδοθεί στην υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ», συμπληρώνει ο κ. Δραγκόλας.