Την εκτίμηση ότι η φορολόγηση της περιουσίας της θα επιφέρει μείωση του κοινωνικού έργου της εκκλησίας εκφράζει στο tvxs.gr ο μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος. «Δεν έχω καμία αντίρρηση για τη φορολόγηση», δηλώνει, θεωρώντας ωστόσο ότι αυτή θα λειτουργήσει «και πάλι σε βάρος του λαού». Συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή η Ιεραρχία.

Ads

«Η εκκλησία πρέπει να συνδράμει και την κυβέρνηση και το λαό που έχει σήμερα μεγάλο πρόβλημα, πρέπει να είμαστε συμπαραστάτες του λαού στα προβλήματα που αντιμετωπίζει», διαμηνύει μεν ο μητροπολίτης Ζακύνθου, διατυπώνοντας, ωστόσο, το ερώτημα: «Πώς θα συμπαρασταθούμε όμως; Κόβοντας εκείνα που δίνουμε στον κόσμο;».

«Διότι έρχεται τώρα, κατά κάποιο τρόπο, να μειωθεί κατά 20% η προσφορά μας προς την κοινωνία. Εγώ έχω 29 υποτρόφους. Αν κοπεί το εισόδημα θα πρέπει να τους μειώσω. Ποιος ζημιώνεται από αυτό;», συνεχίζει, για να αντικρούσει την άποψη περί εκβιασμού: «Λέμε απλώς την αλήθεια. Στο λαό και στην κυβέρνηση, η οποία τη γνωρίζει. Είναι αναγκαία εκ των πραγμάτων η φορολόγηση, αλλά υπάρχει και αυτή η πλευρά που σας επισημαίνω».

Ο ίδιος αρνείται και το επιχείρημα της «τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας»: «Δεν λένε ποια είναι αυτή η τεράστια περιουσία. Αν εννοούν τα κτήματα που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε, αν εννοούν τα δασικά και αναδασωτέα στρέμματα που έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάττουμε. Περιουσία θεωρείται εκείνο που αποδίδει. Με βάση αυτό, έχουμε έναν προϋπολογισμό τον οποίο κατανέμουμε για λειτουργικά, ανελαστικά έξοδα. Η εκκλησία έχει ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων για το έργο της, υπάρχουν επιτροπές για μια σειρά από θέματα, αντιπροσωπείες, συνέδρια… πώς θα διεκπεραιωθεί αυτό το έργο;

Ads

Ενόψει της συνεδρίασης της Ιεραρχίας την Παρασκευή, και ερωτηθείς αν η εκκλησία σκοπεύει να αντιδράσει στην κυβερνητική ρύθμιση, δηλώνει: «Δεν νομίζω ότι πρέπει, και δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ, ότι η εκκλησία θα έκανε κάτι περισσότερο από το να διασκεφθεί».

Σημειώνεται ότι χθες, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε ότι το θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας αποτελεί «παρωνυχίδα»: «Είναι ανάγκη να καθίσουμε όλοι, κόμματα και εκκλησία, να συζητήσουμε όλα τα θέματα αλλά και τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ίσως τώρα δίδεται μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το παραμύθι που λέει ότι η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένας θησαυρός, γιατί όταν ξεκαθαριστεί θα αποδειχθεί άνθρακας».

Ο ίδιος έχει αναφέρει: «Έρχεται τώρα το κράτος και λέει: ‘Δεν ξέρω τι έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις’. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως και ανήθικο: Πώς θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20% όταν μπορεί να μην βγάζει τα έξοδά του;».