Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την παράνομη μετανάστευση, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης μετά τη λήξη του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος προσκλήθηκε το προσεχές διάστημα στην Τουρκία από τον ομόλογο του για να συζητήσουν, υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές (Ε.Ε. Και Τουρκία) για την υπογραφή συμφωνίας. Πρόσθεσε ακόμη πως από την πλευρά της Ελλάδας, ζητήθηκε η όποια χρηματοδότηση της Τουρκίας να συνδεθεί με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ήταν ένα από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου και επανήλθε σε κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Γαλλίας. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η συζήτηση στο σημερινό Συμβούλιο επικεντρώθηκε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο όπου υπογραμμίστηκε ότι «το πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου, το πρόβλημα της νότιας Ευρώπης και των μεταναστευτικών πιέσεων, είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης».

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο υπουργός είπε ότι παρουσίασε στους ομολόγους του το πρόβλημα σε όλο του το φάσμα και σε όλη του την έκταση δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές. «Ένα πρόβλημα το οποίο πολιτικά είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, κοινωνικά είναι δυσβάσταχτο και ανθρωπιστικά απαράδεκτο», είπε. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαχειρίζεται τις ανθρώπινες ψυχές με τρόπο που αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ανθρώπινη υπόσταση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ανθρώπινες ελευθερίες, το διεθνές δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ads

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ακόμη ότι από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, ως μικρή χώρα, υφίσταται πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και τόνισε ότι « δεν μπορούμε, σε καμιά περίπτωση, μόνοι μας να διαχειριστούμε ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη». «Ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ και φαίνεται ότι δρομολογούνται λύσεις, δρομολογούνται πολιτικές», ανέφερε.

Αλλαγές για την εκπαίδευση της αστυνομίας εισηγείται ο Σ. Βούγιας

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εκπαίδευση της αστυνομίας έθεσε ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, κατά την πρώτη συνάντηση της Μεικτής Ομάδας Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η «Αποστρατικοποίηση» της Αστυνομικής Εκπαίδευσης. Η «Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση» μετατρέπεται σε «Ειδική Αστυνομική Εκπαίδευση» και το μέτρο ισχύει από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά το φθινόπωρο του 2010. Το μέτρο αυτό συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων της τάξεως του 40% και κυρίως προσαρμόζει εκπαίδευση της αστυνομίας την αστυνομία στις επιτακτικές σύγχρονες ανάγκες της αντιμετώπισης του εγκλήματος.

Επίσης, επανεξετάζεται η σχέση μεταξύ της θεωρητικής εκπαίδευσης και της πρακτικής άσκησης στα αστυνομικά τμήματα ενώ τίθεται σε εφαρμογή και το πρόγραμμα πολιτιστικών παρεμβάσεων για τους σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Σπύρος Βούγιας ανέφερε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει τα εξής ζητήματα:

– η αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού και η αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών
– η ουσιαστική ανωτατοποίηση των Σχολών Αξιωματικών της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος
– η ένταξη στο σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων των Σχολών Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος
– η επέκταση και ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης
– η ενδυνάμωση του συστήματος μετεκπαίδευσης και η εισαγωγή προγραμμάτων Δια Βίου μάθησης
– ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων διδασκαλίας και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών