Αντιδράσεις προκάλεσε η αποστροφή του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική», μιλώντας στη Βουλή για την Κύρωση των τροποποιήσεων, που υιοθετήθηκαν την 8η Δεκεμβρίου 2021 από τη Συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) στη Διεθνή Σύμβαση «Περί Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού».

Ads

«Εάν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχες, όπως τις μάχες που έδωσε η Χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος, εγώ ναι είμαι εναντίον. Γιατί ξέρω τι σημαίνει οι μάχες να δίνονται απλώς και μόνο ως μάχες fake, γιατί ο ελληνισμός δεν έχει αλλά περιθώρια στη Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι τουρκική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τους βουλευτές να υποστηρίζουν ότι «ο υπουργός παραχώρησε την μισή Κύπρο στην Τουρκία».

Μετά τις αντιδράσεις ο κ. Στυλιανίδης επανήλθε και τόνισε πως «η διατύπωση με ακριβώς τις ίδιες λέξεις έχει διατυπωθεί πολλές φορές στην κυπριακή Βουλή χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις».

Ads

«Θεωρήθηκε από ορισμένους ότι εγώ παραχώρησα την μισή Κύπρο στην Τουρκία. Όσοι με ξέρουν ξέρουν και τους αγώνες μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήταν στα εισαγωγικά η φράση μου και πιστεύω ότι έτσι θα περάσει στα πρακτικά» σημείωσε.