«Τέτοιες ασυνήθιστες εποχές δεν αντέχουν πολιτικές αντιδράσεις ρουτίνας», δήλωσε από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπερασπίστηκε την άρνηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τα οικονομικά μέτρα, καθώς «δεν βγάζουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε και στην έκκληση που προηγήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, η ΝΔ «να γίνει μέρος της εθνικής προσπάθειας να μην πτωχεύσει ο τόπος».

Ads

«Χρεοκόπησε ένα πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά (…) επεξέτεινε το κράτος συνεχώς προς όλες τις κατευθύνσεις (…) ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα (…) σε καλές εποχές μοίραζε κοινοτικά κονδύλια και σε κακές εποχές μοίραζε φορολογικά χαράτσια», συμπέρανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ζήτησε:

-«Να προστατευθεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας»

-«Να σταματήσει το παραεμπόριο»

-Να θεσπιστεί «νέος νόμος για τις επενδύσεις»

Ads

-«Να αξιοποιήσει το κράτος τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)»

-«Να ξεκινήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου»

«Με 8,5% είχαμε υψηλό έλλειμμα. Αλλά δεν ήμασταν εμείς ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Με 13,6% ήμασταν σίγουρα ο αδύναμος κρίκος. Γίναμε μόνοι μας ο αδύναμος κρίκος», σημείωσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάληξη.

Εξηγώντας το «όχι» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα οικονομικά μέτρα, δήλωσε:

«Είπα «όχι» στα μέτρα που μας πρότειναν: Διότι δεν βγάζουν την Οικονομία από το φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων. Αντίθετα τη βουλιάζουν πιο βαθιά.

Είπα «όχι» στα μέτρα που μας πρότειναν. Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη Βουλή. Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πάρουμε τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης. Εδώ που μας έφεραν δεν υπάρχει άλλη λύση.

Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να επιτύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες φέτος. Και κατά 13 μονάδες στην τετραετία. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Μας ρώτησαν αν εγκρίνουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, αυτό το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, αυτό το συγκεκριμένο τρόπο να μειώσουμε το έλλειμμα. Κι αυτό ασφαλώς δεν μπορούσαμε να το εγκρίνουμε. Γιατί είναι λάθος. Γιατί είναι επικίνδυνο μείγμα. Γιατί διαιωνίζει το φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, λέγοντας πως δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κρίση». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Ελλάδα «αδύναμο κρίκο μιας πολύ χαλαρής αλυσίδας».

«Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ζητεί συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, όμως στην πράξη φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ και τι πολιτική στάση πρέπει να κρατήσουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Όταν ζητάμε συγγνώμη θα πρέπει να το εννοούμε, ακόμα περισσότερο και όταν θέλουμε να κάνουμε προτάσεις να είναι πιο επικεντρωμένες στο συμφέρον του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλεσε τη ΝΔ να συναισθανθεί ακόμα και τώρα τις ευθύνες της. «Θα περιμέναμε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή να είχε κρατήσει διαφορετική στάση τουλάχιστον ως προς την ψηφοφορία»,σημείωσε.

«Εάν ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί και τα στοιχεία της Eurostat, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πρέπει να έχει καλύτερους οικονομικούς συμβούλους ή να κάνει τις οικονομικές αναλύσεις με μεγαλύτερη περίσκεψη», κατέληξε.


Κριτική Σταϊκούρα για τον Προϋπολογισμό

Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σήμερα ότι «τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς. Άλλωστε, αντίστοιχους Κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, η χώρα τους έχει πληρώσει ακριβά το τελευταίο επτάμηνο».

«Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 2010, λαμβάνοντας υπόψη και τη χθεσινή δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων για το 1ο τετράμηνο του έτους, δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Ιανουαρίου και το αναθεωρημένο», σημείωσε επίσης ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να μετριασθούν, κατά το δυνατόν, οι επιπτώσεις των χειρισμών της κυβέρνησης στην κοινωνία και να εξέλθουμε από το μηχανισμό στήριξης και τους όρους του όσο γίνεται ταχύτερα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος χθες, το έλλειμμα του προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σε ταμειακή βάση εμφανίζει μείωση κατά 28,4%. Όπως σημειώνει η ΤτΕ, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε στα 7,7 δισ. ευρώ έναντι 10,7 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο τετράμηνο του 2009.

Την ίδια στιγμή, άμεσες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη καλεί την κυβέρνηση να πάρει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υπογραμμίζει:

«Η ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος για τον τόπο. Το κράτος διαθέτει δύο εργαλεία: το ΕΣΠΑ και τον επενδυτικό νόμο. Ο επενδυτικός νόμος είναι σε αναστολή. Οι δημόσιες επενδύσεις, που θεωρητικά θα αυξάνονταν, έχουν ήδη περικοπεί, από 10,3 δισ. ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, σε 9,3 δισ. ευρώ. Για το δε ΕΣΠΑ, οι πολίτες παρακολουθούν αλληλοκατηγορίες για καθυστερήσεις και συνεχείς εξαγγελίες επιτάχυνσης, που όμως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».