Πιθανό σενάριο θεωρούν την χρεοκοπία ενός κράτους μέλους οι διεθνείς επενδυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Την ίδια ώρα, τα 4/5 να στοιχηματίζουν πως η Ελλάδα τελικά δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της. Φυσικά των προβλέψεων ακολουθούν αντιδράσεις επί αντιδράσεων και δηλώσεις επί δηλώσεων, με τη Γερμανία να δηλώνει ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά για βιώσιμο ελληνικό χρέος και ανάγκη προστασίας του ευρώ.

Ads

Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων αυτή την εβδομάδα από το Bloomberg Global Poll δήλωσαν πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, με την πλειονότητα να εκτιμά το ίδιο για Πορτογαλία (59%) και την Ιρλανδία (55%).

Επιπλέον οι ερωτηθέντες οι οποίοι προέβλεψαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αυξήθηκαν κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 12 μονάδες σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος 1.263 επενδυτές, αναλυτές και traders που είναι συνδρομητές του Bloomberg. Οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με την ικανότητα των σχεδιαστών της ευρωπαϊκής πολιτικής να αποτρέψουν την πρώτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη.

Ads

Υποβάθμιση σε ελληνικές δομημένες συναλλαγές

Υποβαθμίσεων συνέχεια την Παρασκευή από τη Moody’s. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι προέβη ε σε υποβάθμιση – σε Ba1 – της κατάταξης σε χρεόγραφα από τιτλοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις (CLO), συναλλαγές τιτλοποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (RMBS) και συναλλαγές σε τίτλους με εγγύηση περιουσιακά στοιχεία (ABS).

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει μάλιστα σε ανακοίνωσή του ότι η αξιολόγηση Ba1 παραμένει υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση. Η κίνηση αυτή από τη Moody΄s έπεται της απόφασή της να θέσει υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση την αξιολόγηση B1 της ελληνικής κυβέρνησης, στις 9 Μαΐου, και την αξιολόγηση 8 ελληνικών τραπεζών στις 10 Μαΐου.

FT: “Έλληνες φύγετε αξιοπρεπώς από το ευρώ”

Την ίδια ώρα, άρθρο στους Financial Times, καλεί την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. “Έλληνες φύγετε με αξιοπρέπεια από το ευρώ” είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times, στο οποίο φτιάχνουν νέο “κοστούμι” χρεοκοπίας στην Ελλάδα και υποστηρίζουν ότι οσονούπω θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, βιώσιμη λύση δεν θα υπάρξει ούτε και με ”κούρεμα” κατά 50% των ελληνικών ομολόγων, διότι η ”καρδιά” του προβλήματος είναι πως η Ελλάδα δεν έχει ανταγωνιστική οικονομία που να βασίζεται σε εξαγωγές. Ο συντάκτης των Financial Times θεωρεί πως την ίδια τύχη με την Ελλάδα, θα έχει και η Πορτογαλία ενώ μάλλον τη γλιτώνει η Ιρλανδία λόγω βρετανικής στήριξης.

Παράλληλα η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχει ικανοποιήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι. «Η Ελλάδα προφανώς δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους όρους τελευταία», έγραψε σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο εδώ», πρόσθεσε.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα 60 δισ. ευρώ του EFSF» υποστήριξε από την πλευρά της, μιλώντας στο BBC και αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Μελετά την επιμήκυνση το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει να μελετά την πιθανότητα μετατροπής του ελληνικού δανείου με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, ωστόσο δεν πρόκειται να αποφασίσει επί του θέματος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιθεώρηση της τρόικας στην Ελλάδα, είπε εκπρόσωπος του Ταμείου την Πέμπτη. «Το θέμα των εφεδρικών διευκολύνσεων (standby arrangements) και μιας διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (extended fund facility) -μια πιθανή μετατροπή- βρίσκεται εδώ και κάποιο διάστημα στο τραπέζι. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι εξελίξεις υπάρχουν πάνω σε αυτό», είπε σε εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κάρολιν Άτκινσον, σύμφωνα με το Reuters.

Δίνει χρόνο… η Γερμανία

Την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο δεν θα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει. “Δεν είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω τώρα την προσπάθεια” δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF. Υποστήριξε δε, ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την άποψη κάποιων ειδικών που θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, μερικούς μόνο μήνες μετά την έναρξη του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση, που προβλέπει την παραίτηση των πιστωτών από ένα μέρος των αξιώσεών τους, θα σήμαινε τεράστιες απώλειες για τους μετόχους των γερμανικών τραπεζών. “Με την επιμονή της στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση προστατεύει τη σταθερότητα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα”.

Γιώργος Παπανδρέου: “Μόνη επιλογή η προστασία του ευρώ”

Από το Όσλο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει το ενιαίο νόμισμά της και να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών που δεν επιτρέπει την πρόοδό της σε θέματα όπως η οικονομία και η ανεργία. Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση.