Το ζήτημα των δυσθεώρητων χρεών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το οποίο επανήλθε πριν από λίγες μέρες στην επικαιρότητα μετά την δημοσιοποίηση των ισολογισμών των δυο κομμάτων για το 2022, προφανώς δεν είναι σημερινό.

Ads

Πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο με πτυχές τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική διερεύνησή του από την δικαιοσύνη.

Το γεγονός όμως πως τόσο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκαν ακόμη και σήμερα να αυξάνουν το χρέος τους σε ιλιγγιώδη ποσά άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα, δείχνει πως η αποπληρωμή των υπέρογκων υποχρεώσεών τους δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση προτεραιότητά τους.

Πάνω από 840 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό χρέος – Εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ.

Ειδικότερα, από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του 2022, προκύπτει ότι:

Ads
  • Η Ν.Δ. χρωστάει 435.567.175 ευρώ. Το χρέος είναι αυξημένο κατά 43.996.196 ευρώ σε σχέση με το 2021, όταν και ανερχόταν στα 391.570.979 ευρώ.
  • Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος 405.138.625 ευρώ. Το χρέος είναι αυξημένο κατά 43.125.061 ευρώ σε σχέση με το 2021.

Κάπως έτσι, τα δύο κόμματα έχουν φτάσει να χρωστούν συνολικά 840.705.800 ευρώ. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι οφειλές συνεχίζουν να αυξάνονται, το 2023 υπολογἰζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 950 εκατ. και το 2024 το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Αυξάνεται το χρέος, γιατί δεν πληρώνουν τους … τόκους

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται πως εξυπηρετούν τα δάνειά τους και δίνουν όλη την κρατική επιχορήγηση για τον σκοπό αυτόν. Παρ’όλα αυτά, τα δάνεια αυξάνονται αλματωδώς, διότι τα δυο κόμματα δεν πληρώνουν τους τόκους.

Έτσι, η Ν.Δ. το 2022 έλαβε από το κράτος σχεδόν 12 εκατ. ευρώ (9.939.598 ευρώ κρατική χρηματοδότηση και 1.879.919 ευρώ για επιμόρφωση), όμως είδε το χρέος της να αυξάνεται κατά 44 εκατομμύρια ευρώ.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ, με την “ιδιαιτερότητα” πως να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση με το ΑΦΜ του ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια αποδίδει μέρος των χρημάτων που οφείλει στο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ κι από εκεί διοχετεύονται στις τράπεζες. Το ΠΑΣΟΚ το 2022 έλαβε περίπου 750.000 ευρώ (622.840 ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση και 124.568 ευρώ για επιμορφωτικούς σκοπούς).

Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης υποσχέθηκαν “συμμάζεμα”

Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός πως οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων είχαν δεσμευτεί δημοσίως πως θα ασχοληθούν με το πρόβλημα, “συμμαζεύοντας” τα οικονομικά τους.

Πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε υποστηρίξει πως είναι «υπερήφανος γι’ αυτό που έχουμε πετύχει, να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας» και είχε τονίσει πως μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70%.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του πάντως ο ίδιος είχε δηλώσει πως υπήρχαν 155.000 μέλη της ΝΔ, τα οποία στήριζαν με 1 ευρώ το μήνα (“όσο το κόστος ενός καφέ” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να υπολογίζει μάλλον την εκτίναξη της ακρίβειας) την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.


Από την δική του μεριά, τον Μάρτιο του 2022 ο Νίκος Ανδρουλάκης ως νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ, είχε πει: «Δεν έχω την ακριβή εικόνα και δεν θέλω να πω είναι τόσα, ξέρω πάνω κάτω… Θέλω να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι όλα τα χρέη του ΠΑΣΟΚ θα ρυθμιστούν».

Η “πρόταση” Άδωνι από το … 2015

Άλλοι πάντως υπενθυμίζουν μια δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη από το μακρινό 2015 όταν διεκδικούσε την ηγεσία της ΝΔ, η οποία δεν αποκλείεται να δείχνει την “λύση” που ενδεχομένως να μεθοδεύεται από κύκλους του Μαξίμου, της Πειραιώς αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο είχε υπογραμμίσει ότι πρέπει «να διαγραφεί το χρέος των 200 εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ για την εύρυθμη λειτουργία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και για το δημοκρατικό πολίτευμα».

«Είναι τελείως αδύνατο να αποπληρωθεί αυτό το δάνειο όπως η Ελλάδα θα ήταν αδύνατο να πληρώσει πριν από το κούρεμα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μία διαδικασία διαγραφής» επεσήμανε και είχε προσθέσει είναι μία κρίσιμη παράμετρος η εύρυθμη λειτουργία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και για το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πώς “απενεργοποιήθηκε” η Δικαιοσύνη

 

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρούν μια “αφωνία” εκ μέρους της Δικαιοσύνης για ένα σκάνδαλο, για το οποίο μάλιστα είχε συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή το 2016 ενώ έχουν κατατεθεί κατά καιρούς και δεκάδες σχετικές ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και προς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Εδώ η εξήγηση ίσως να βρίσκεται σε κάποιες νομοθετικές “πρωτοβουλίες” που είχε λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Κάπως έτσι, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 η ανακρίτρια είχε ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στα πρώτα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας και αναμένονταν οι κλήσεις και στους υπευθύνους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για ηθική αυτουργία στην απιστία, ήρθε μια νομοθετική ρύθμιση μετέτρεπε από αυτεπάγγελτη σε κατ’ έγκληση τη δίωξη για την κακουργηματική απιστία και μάλιστα αναδρομικά για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Με άλλα λόγια, με βάση τις προβλέψεις της επίμαχης ρύθμισης επιτρέπεται η δίωξη των τραπεζικών στελεχών για απιστία μόνο αν το ζητήσουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Πρόκειται για αυτή ακριβώς την διάταξη στην οποία είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, προαναγγέλλοντας την απόσυρσή της, κάτι που προκάλεσε την δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου και το “άδειασμα” εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.