Περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ οφείλει το υπουργείο Παιδείας στους εκδότες επιστημονικών βιβλίων, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι τελευταίοι σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με την Άννα Διαμαντοπούλου . Σημειώνεται ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των πληρωμών, εκδοτικοί οίκοι έχουν σταματήσει από την περασμένη Δευτέρα την διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Ads

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας πέτυχε αποδέσμευση ενός μέρους των χρημάτων που οφείλονται στους εκδοτικούς οίκους από το υπουργείο Οικονομικών, κίνηση που εκδότες χαρακτήρισαν ικανοποιητική και κάλεσαν την υπουργό σε άμεση συνάντηση.

«Για εμάς δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα βιωσιμότητας. Η κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι σήμερα τραγική», δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη ο πρόεδρος του Συλλόγου εκδοτών επιστημονικών βιβλίων Δημ. Μπαλιάτσας. Όπως τόνισε, το υπουργείο Παιδείας οφείλει σήμερα στους εκδοτικούς οίκους της χώρας 30 εκατ. ευρώ από τα ακαδημαϊκά έτη 2005-06 μέχρι και 2008-09, άλλα 35 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου του 2010-2011 υπό το ηλεκτρονικό σύστημα «Εύδοξος» και 10 εκατ. ευρώ από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Ο ίδιος διέψευσε επίσης τις εξαγγελίες του υπουργείου, ότι με το νέο σύστημα που ισχύει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μειωθούν οι δαπάνες για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα. «Πέρσι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, κόστιζαν 55 με 60 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ φέτος το ένα μόνο εξάμηνο έχει φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Όπως αναφέρουν οι εκδότες, «την 25η Φεβρουαρίου του 2011 καταθέσαμε στο υπουργείο τελική πρόταση τιμών και τρόπου κοστολόγησης νέων συγγραμμάτων. Η πρότασή μας αυτή χαρακτηρίστηκε τελική, διότι πριν από αυτή η αρχική μας πρόταση συμπιέστηκε και τροποποιήθηκε στις τιμές δύο φορές προς τα κάτω εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Οι εκδότες στο σύνολό τους επέδειξαν καλή διάθεση ως προς το πρόβλημα της κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, υπέστησαν το πάγωμα των αυξήσεων των ήδη κοστολογημένων συγγραμμάτων για πέμπτη χρονιά, απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ, επωμίστηκαν τις αυξήσεις των πρώτων υλών και της παροχής των υπηρε¬σιών καθώς και το πρόσθετο κόστος των διανομών μέσω Ευδόξου, περίπου 10%. Παρ’ όλ’ αυτά η Υπουργική Απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη με συνέπεια τα ακοστολόγητα βιβλία να είναι σήμερα 2.500 περίπου».

Όσον αφορά στην αναστολή διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων οι εκδότες επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να εκληφθεί ως απεργιακή κινητοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκδοτών. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος του κλάδου. Είναι πολιτισμένος τρόπος κοινοποίησης των προβλημάτων μας και ευγενική αντίδραση σε όσα μας καταλογίζονται».