«Το πόρισμα για την Siemens είναι απαράδεκτο – ένα συνονθύλευμα ψεύδους, συκοφαντίας και ύβρεων», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος εγκαλείται από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σύστημα C- 4I.

Ads

«Το σκάνδαλο είναι μέγα και εκ των προτέρων λέω ότι το κουκούλωμα είναι μέγιστο. Οι μιζαδόροι, οι κομπιναδόροι, οι κλέφτες, οι απατεώνες, δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί κανείς, όπως δεν τιμωρήθηκε με το Χρηματιστήριο, με τις ΔΕΚΟ, τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων – αλήθεια, η δική μας Επιτροπή για τα TOR – M1 τι απέγινε; Κουκουλώθηκε – όπως κουκουλώθηκε και το μέγα σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων, που κόστισαν τουλάχιστον 5 φορές πάνω απ’ το κόστος τους», σημείωσε.

Για τις κατηγορίες που τον αφορούν, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Ιδιαίτερα, επικαλέστηκε την μαρτυρία του υποστρατήγου Β. Κωνσταντινίδη, διευθυντή ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, «στρατηγού προβιβασμένου επί ΠΑΣΟΚ», ο οποίος είχε αναφέρει στην Επιτροπή πως «είχαμε φθάσει στα τέλη του Ιουνίου του 2004 και δεν μπορούσαμε να παραλάβουμε τα υποσυστήματα που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε – και υπήρχε κίνδυνος να υποτιμηθεί η εικόνα της χώρας σε σχέση με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο συνολικός σχεδιασμός ασφάλειας, στηριζόταν σ’ αυτά τα συστήματα. Από την 1η Ιουλίου, 40.000 άτομα και προσωπικό ασφάλειας, πήγαν στις εγκαταστάσεις και τα βρήκαν κλειστά, γιατί η εταιρεία SAIC ηρνείτο να δώσει εξοπλισμούς και εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιηθούν απ’ το προσωπικό, αφού δεν είχαν παραληφθεί. Απέμεινε ένας μήνας πριν την έναρξη – και τυχόν δημοσιοποίηση της άρνησής μας να χρησιμοποιήσουμε το C-4I, θα οδηγούσε ενδεχομένως και σε άρνηση συμμετοχής αθλητών».

«Αν καταγγέλλαμε την σύμβαση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ματαιώνονταν – και στο ικρίωμα που στήνετε, θα τρέχατε οι ίδιοι να με κατηγορήσετε», σχολίασε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Ήξερα κι εγώ να καταγγείλω την σύμβαση. Ήταν πάρα πολύ εύκολο σε μένα να εισηγηθώ την καταγγελία, αλλά σκεφτόμουν τι θα επακολουθούσε», ανέφερε.

Ads

Το πόρισμα της εξεταστικής για την υπόθεση Siemens συζητήθηκε και στη Βουλή, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετούνται επί του θέματος.

Η υπόθεση είναι πράγματι ένα διαχρονικό σκάνδαλο λεηλασίας του δημόσιου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος, ενώ πέραν των πολιτικών που την χειρίστηκαν, ευθύνες έχει και η Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εμμανουήλ Μπεντενιώτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας σημείωσε ότι η πορεία της συγκεκριμένης εξεταστικής επιτροπής επιβαρύνθηκε εξαρχής από τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού που προσπάθησαν να πείσουν τον ίδιο το λαό ότι θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, ώστε να ματώσει η κυβέρνηση, δηλαδή καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες.

Ο ίδιος επαίνεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης «για τα πειστήρια θάρρους και αξιοπιστίας» που κατέθεσε για να σημειώσει ότι το βασικό ερώτημα είναι, αν από το σύνολο των στοιχείων είμαστε να σε θέση να διαβεβαιώσουμε ότι τα πράγματα στο σκάνδαλο μπορούσαν να έχουν διαφορετική τροπή, αν είχαν ακολουθηθεί διαφορετικές συμπεριφορές.

Στις διαχρονικές ευθύνες στην άσκηση κοινής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέρ του κεφαλαίου αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας ότι, όλα όσα προέκυψαν από τη διερεύνηση συνδέονται με την πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια.

Από μέρους του ΛΑΟΣ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μαυρουδής Βορίδης χαρακτήρισε αδιανόητη την αδυναμία, τόσο της εξεταστικής, όσο και της εκτελεστικής εξουσίας επί τόσα χρόνια να μη μπορούν να προσδιορίσουν την ζημία που επήλθε στο δημόσιο από τις συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία. Επέμεινε ακόμη ότι η εξεταστική δεν έκανε κανέναν έλεγχο στα κομματικά ταμεία, όπου διαπιστωμένα, όπως είπε, έρευσε μαύρο χρήμα.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι από τις αποκαλύψεις του υπουργού Δικαιοσύνης, προκύπτει ως πολιτικός υπεύθυνος του σκανδάλου της Siemens, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης καθώς και η ηγετική του ομάδα. Έκρινε όμως, ότι, ούτε η σημερινή κυβέρνηση «τα βάζει» με τη γερμανική εταιρεία, γιατί στο βάθος και πίσω από όλα είναι ο ρόλος της Γερμανίας.