Χωρίς υλικά πρώτης ανάγκης, όπως σύριγγες, γάζες, γάντια χειρουργείου, λευκοπλάστ και ελαστικούς επίδεσμους, μένουν σταδιακά τα νοσοκομεία, ενώ από σήμερα οι προμηθευτές διακόπτουν κλιμακωτά και την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών στα νοσοκομεία. Έκτακτη σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των χρεών προς τους προμηθευτές.

Ads

Ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) έχει σταματήσει την παράδοση αναλώσιμου υλικού εδώ και 45 ημέρες. Όπως ανέφερε χθες ο ΠΑΣΥΠΙΕ, οι οφειλές του υπουργείου Υγείας ανέρχονται στα 90 εκατομμύρια ευρώ για το 2010, ενώ φτάνουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ανεξόφλητων τιμολογίων του πρώτου τριμήνου του 2011. Ακόμα, αδιευκρίνιστο είναι το τι θα γίνει με την εξόφληση επιπλέον 30 εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές, οι οποίοι δεν είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών μέσω ομολόγων. Επίσης, κατήγγειλε ότι «τα νοσοκομεία προτιμούν να εφοδιάζονται με αναλώσιμο υλικό από δύο γερμανικές πολυεθνικές στην τριπλάσια τιμή».

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) διακόπτει από σήμερα κλιμακωτά την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών στα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τον «Ευαγγελισμό» την Τετάρτη, για να ακολουθήσει την Πέμπτη το Κρατικό Νίκαιας και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 το Κρατικό «Γ. Γεννηματάς». Ο ΠΑΣΥΠΟΥ σε σχετική επιστολή του υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις πληρωμές του μηνός Φεβρουαρίου 2011, ενώ μετά βίας έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές του κλάδου μας, μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο του 2010».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με τα 600 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν το 2010 από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 600 εκατομμύρια ευρώ που τους δόθηκαν στις αρχές του 2011 ως επιχορήγηση για το 2010 μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πλήρωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 (όπου δεν έγινε αυτό, έλαβαν εντολή να το διεκπεραιώσουν άμεσα από τα ταμειακά τους διαθέσιμα). Ακόμη, εγκρίθηκαν προ μηνός και διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου οι επιχορηγήσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011, με στόχο να πληρωθούν οι προμηθευτές για τους πρώτους δύο μήνες του 2011, εντός του Απριλίου. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που αναφέρουν ότι αγοράζονται υλικά με τιμές ανώτερες του Παρατηρητηρίου Τιμών, η ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να τις εξετάσει άμεσα.