«Αδιαπραγμάτευτη» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας την υποχρέωση της πολιτείας για την παροχή δωρεάν Παιδείας στους φοιτητές και σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ίδια ώρα που καθηγητές, φοιτητές και κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν «βίαιη επίθεση της κυβέρνησης σε ότι έχει απομείνει από το ελεύθερο, δημόσιο, ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο».

Ads

Με το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας, αλλάζει ριζικά το χάρτη της παιδείας. O νέος νόμος καθιερώνει τριετείς σπουδές σε πανεπιστήμια, καθιστά απαραίτητη τη γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας για τη λήψη πτυχίου, αλλάζει το στάτους κβο και για τους «αιώνιους» φοιτητές, ενώ δεν αναφέρεται στο άσυλο, αφήνοντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα «τη διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις σπουδών και τμημάτων αλλά και μεγάλες αλλαγές στη χρηματοδότηση, ενώ ιδρύονται επώνυμες Έδρες στα ιδρύματα, ώστε αυτή να ενισχυθεί. Επιπλέον από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 παύει η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων με δαπάνες του Δημοσίου. Οι φοιτητές θα προμηθεύονται τα συγγράμματά τους από το Διαδίκτυο, όπου και θα βρίσκουν τις αναλυτικές σημειώσεις των διδασκόντων τους. Διοικητικά προβλέπονται αλλαγές στην εκλογή και σύνθεση των συμβουλίων και των πρυτάνεων αλλά και στην αξιολόγηση των καθηγητών.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε σήμερα συνάντηση με τους καθηγητές των ΑΕΙ για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι ζήτησαν από την υπουργό περιθώριο 3 μηνών για να μελετήσουν τις νέες διατάξεις. Το αίτημά τους, ωστόσο, δεν είναι δυνατό, καθώς το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στον Ιούλιο για ψήφιση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών καθηγητών τονίζει πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχει «κατ’ ελάχιστον τη συναίνεση και την αποδοχή της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας». Η ΠΟΣΔΕΠ, αναφερόμενη στην τακτική του υπουργείου τους τελευταίους μήνες, κάνει λόγο για «συνεχή και συστηματική απαξίωση των πανεπιστημίων και συκοφάντηση των πανεπιστημιακών, με διάφορα μέσα και σε διάφορα επίπεδα, μείωση έως και 50% της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό, συνέχιση μέχρι σήμερα της μηδενικής χρηματοδότησης της έρευνας από το ΕΣΠΑ, αλλά και παρεμπόδιση της εξέλιξης εκατοντάδων συναδέλφων και μη διορισμό νεοεκλεγέντων μελών ΔΕΠ». Επίσης, υποστηρίζουν ότι η διαβούλευση για τις αλλαγές που παρουσιάζονται στο νομοσχέδιο ήταν ελλιπέστατη, αποσπασματική, και με κυρίαρχα τα στοιχεία της επικοινωνιακής πολιτικής. Κυριότερο σημείο τριβής υπουργείου-πανεπιστημιακών είναι ο τρόπος διοίκησης των ιδρυμάτων.

Ads

Από την πλευρά της, η κ. Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, επισήμανε στη διάρκεια της συνάντησης πως σε αυτό δεν προβλέπονται «δίδακτρα» για τα πανεπιστήμια, ενώ όσων αφορά στα συγγράμματα θα παραμένει το ίδιο καθεστώς μέχρι το 2014-15, οπότε οι παραδόσεις και οι σημειώσεις θα διατίθενται ηλεκτρονικά στους φοιτητές.

Και σε σχετική ανακοίνωση του εξέδωσε το υπουργείο, σημειώνεται πως «η δωρεάν παροχή και διανομή όλου του απαιτούμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι εξασφαλισμένη και εγγυημένη από την πολιτεία, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται εκσυγχρονίζεται. Ειδικότερα, μετά το μεταβατικό στάδιο της τριετίας (2012-2014), το σύνολο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, σημειώσεων και βοηθημάτων, θα είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο και οι φοιτητές και σπουδαστές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, χωρίς καμία δέσμευση ή οικονομική υποχρέωση. Πρόσβαση θα δίνεται όχι μόνο στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος σπουδών, αλλά και σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία, συγγράμματα και βοηθήματα που διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας».

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες, Δευτέρα με την υπουργό, διέψευσαν τα περί συνάντησης σε «καλό κλίμα». Κάνοντας λόγο για «αναληθείς» αναφορές στα δελτία ειδήσεων, οι καθηγητές επισήμαναν σε ανακοίνωσή του πως «Η Σύνοδος δεν πήρε καμία απόφαση ούτε διατύπωσε κάποια θέση, δεδομένου ότι δεν είχε στα χέρια της το τελικό σχέδιο νόμου και επιφυλάχθηκε να απαντήσει την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011 κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης».

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο Αλ. Τσίπρας

«Βίαιη επίθεση της μνημονιακής κυβέρνησης Παπανδρέου σε ό,τι έχει απομείνει από το ελεύθερο, δημόσιο, ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της συνόδου των πρυτάνεων.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα «από ΑΕΙ χάνουν ένα γράμμα και γίνονται Α.Ε. Το πανεπιστήμιο που γνωρίζαμε θα πάψει να υπάρχει, στη θέση του θα εγκατασταθούν σχολές που θα διοικούνται από μάνατζερς με ικανότητες στην αγορά, όχι όμως από πανεπιστημιακούς δασκάλους. Η άρση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου μας οδηγεί σε σκοτεινά χρόνια».

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι «μετά από τη γενικότερη κατακραυγή που θα δεχθεί αυτό το σχέδιο νόμου, θα υπάρξει ανάκλησή του, τουλάχιστον ότι δεν θα βρεθούμε μέσα στο κατακαλόκαιρο να αντιμετωπίζουμε εντός Βουλής ένα νέο μνημόνιο που αυτή τη φορά θα αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Νεολαία Συνασπισμού εκτιμά ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «συμπυκνώνει όλο το νεοφιλελεύθερο παραλήρημα των επιθέσεων που δέχτηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια».

«Σε 150 σελίδες λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να διαλύσει τον δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση του μνημονίου στοχεύει στην σταδιακή απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση της παιδείας και την παραχώρηση των πανεπιστημίων και της γνώσης στις ορέξεις της αγοράς και του κεφαλαίου. Ουσιαστικά, τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε εκπαιδευτήρια παραγωγής αποφοίτων-αναλώσιμων εργαζομένων, προοριζόμενων για εργασιακή επισφάλεια και συνεχή επανακατάρτιση. Στη νέα εργασιακή πραγματικότητα της κρίσης και των μνημονίων η εργασιακή επισφάλεια και η εργοδοτική αυθαιρεσία αποτελούν θεσμός και προϋποθέτουν την ύπαρξη αποστειρωμένων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν με όρους επιχειρηματικότητας και θα παράγουν εκείνο το εργατικό δυναμικό που θα ανταποκρίνεται στη νέα εργασιακή πραγματικότητα», επισημαίνει η Νεολαία Συνασπισμού και προαναγγέλλει σύγκρουση με το υπουργείο, προκειμένου να καταλήξει το νομοσχέδιο «στα σκουπίδια».

«Φοβόμαστε ότι, αντί να αποτελέσει βήμα εθνικής συνεννόησης για τα χρόνια προβλήματα των ΑΕΙ, θα αποτελέσει μια ακόμα αιτία σύγκρουσης και διχασμού. Ενδεικτικά εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η νέα διοικητική δομή είναι λειτουργική και βιώσιμη. Χωρίς έξωθεν καλή μαρτυρία, οι επτά εξωπανεπιστημιακοί είτε θα αφομοιωθούν είτε θα ακυρωθούν. Μακάρι οι λίγες μέρες μέχρι την κατάθεση στην Βουλή, να αξιοποιηθούν ως ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο και όχι για μονόλογο κωφών», σχολίασαν μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι Πράσινοι.