Τις ενστάσεις της κατά του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, όπως διαμορφώθηκε από το σχέδιο Αθηνά και παρουσίασε την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας, εκφράζει η ΔΗΜΑΡ και κατηγορεί το υπουργείο πως προχώρησε στη δημοσιοποίηση υπακούοντας σε λογικές μη ακαδημαϊκές. «Για μια ακόμη φορά η αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ακυρώθηκε», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Ads

 
Όπως σημειώνεται «αντίθετα με ότι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ». «Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν συνεκτική και αφορούσε (α) την υιοθέτηση και συνυπολογισμό αντικειμενικών κριτηρίων κατάργησης  τμημάτων π.χ τμημάτων με ποσοστό φοιτητών κάτω από τη βάση του 10, μεγαλύτερο του 50%  (β) τη δημιουργία κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια για τον χωροταξικό και επιστημονικό εξορθολογισμό τους (γ) την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και τη δημιουργία μεγάλων σχολών στη βάση των διεθνών προτύπων και (δ) την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης».
 
«Από την πρόταση της ΔΗΜΑΡ το υπουργείο κράτησε αποσπασματικά τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας στα Ιόνια νησιά. Η ομοσπονδοποίηση των 5 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα δεν ήταν στη λογική και ούτε έγινε σχετική πρόταση από τη ΔΗΜΑΡ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
Επιπλέον σημειώνει ότι «αντίθετα με ότι προβλεπόταν στο Ν. 4009/2011 και   4076/2012  δεν τηρήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ. Ο νόμος προβλέπει την τεκμηριωμένη εισήγηση του υπουργού στα συμβούλια των ιδρυμάτων και στην Αρχή Διασφάλισης της ποιότητας [ΑΔΙΠ] στην Γ/θμια Εκπαίδευση και τη έκφραση της γνώμης των συμβουλίων διοίκησης και της ΑΔΙΠ. Οι εν λόγω διαδικασίες υπήρξαν προσχηματικές χωρίς να είναι βέβαιο ότι έγιναν. Σε σχετικό ερώτημα της ΠΟΣΔΕΠ, η απάντηση του υπουργού ήταν ασαφής και προβληματική».
 
«Αντίθετα από ότι απαιτεί η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, το σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την αναγκαία σοβαρότητα, το υπουργείο παιδείας περιφέρει τροπολογίες από σχέδιο νόμου σε σχέδιο νόμου [Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, κλπ] προκειμένου να εξασφαλίσει τη νομιμότητα για την έκδοση ΠΔ. Χωρίς να την έχει διασφαλίσει δημοσιοποιεί το μηχανογραφικό δελτίο», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ακαδημαϊκής φιλοσοφίας 

«Προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών έξω από κάθε ακαδημαϊκή φιλοσοφία» χαρακτήρισε το νέο ακαδημαϊκό χάρτη η Επιτροπή Ελέγχου του κυβερνητικού έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε επίσης λόγο για ακύρωση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικρίνοντας την δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας του νέου ακαδημαϊκού χάρτη χωρίς να έχουν προηγηθεί τα Προεδρικά Διατάγματα εφαρμογής  του σχεδίου «Αθηνά».
 
Σημείωσε ακόμη ότι «έχει ήδη ακυρωθεί η δέσμευση του υπουργείου προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα υπάρξει νέα μεταβολή πριν τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ», γεγονός που, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «υποβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου».

Ads

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συμβάλλει με προτάσεις στο διάλογο, επέλεξε τη στείρα οδό της άρνησης, του λαϊκισμού, του μηδενισμού, ακολουθώντας μία τακτική που μας κρατάει δέσμιους στο χθες, μια τακτική που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανασυγκρότηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας είναι η εφαρμοστική πράξη αποφάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
 
«Το Σχέδιο «Αθηνά», προσθέτει, ολοκληρώνει έναν διετή κύκλο αλλαγών για την αναβάθμιση των δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Το Σχέδιο «Αθηνά» έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου.
 
«Οι τυχόν επιμέρους απόψεις που καταγράφονται και ενδεχομένως αξιοποιούνται, δεν αλλάζουν και δεν ακυρώνουν την τρικομματική συμφωνία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σήμερα διαμορφώνουν ένα νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, μέσα από διαβούλευση και νόμιμες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη

Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ έχει καλέσει όλους τους  καθηγητές  των ΤΕΙ σε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη και σε κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την απόσυρση του σχεδίου Αθηνά.
 

Η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ τονίζει ότι η  απόσυρση  του σχεδίου «Αθηνά», αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση σήμερα για να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες καταστροφικές ενέργειες, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως:

• η κατάργηση βιώσιμων τμημάτων με διεθνώς κατοχυρωμένο επιστημονικό- τεχνολογικό πεδίο,
• η συγχώνευση  τμημάτων με εντελώς ανόμοιο γνωστικό αντικείμενο, τα οποία είναι αδύνατον να αποκτήσουν πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών (εκτός αν παρακαμφθεί η ακαδημαϊκή διαδικασία κατάρτισης και κρίσης που προβλέπει ο νόμος)
•οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε Ιδρύματα και τοπικές κοινωνίες, καθώς τα επικαλούμενα κριτήρια συγχωνεύσεων/καταργήσεων τμημάτων εφαρμόζονται κατά το δοκούν και κατά περίπτωση
• η εγκατάλειψη των σπουδών από μεγάλη μερίδα του φοιτητικού πληθυσμού

Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι απαιτείται ένας ουσιαστικός διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα( ), ώστε η αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης να είναι προς όφελος της λειτουργίας των ιδρυμάτων και των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και πάντα στα πλαίσια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας που προβλέπει το Σύνταγμα. Η αναδιάρθρωση, όμως, αυτή δεν μπορεί να γίνει, αν δεν καθοριστούν ακαδημαϊκά-επιστημονικά κριτήρια τα οποία θα γίνουν αποδεκτά από την κοινότητα των ΑΕΙ και ευρύτερα από την κοινωνία, έτσι ώστε, στη συνέχεια, ο ανασχεδιασμός να βασιστεί σε μία ολοκληρωμένη επιστημονική ανάλυση τόσο των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων και σχολών όσο και της πιθανής νέας χωροθέτησης των ιδρυμάτων. Ο ανασχεδιασμός αυτός θα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε ικανό βάθος χρόνου, ώστε να μην προκαλέσει κοινωνικά προβλήματα, να μην οδηγήσει σε απόγνωση τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και το προσωπικό που υπηρετεί στα ιδρύματα και να μην αποβεί καταστροφικός για την ποιότητα των σπουδών και της έρευνας.

Επίσης η ΟΣΕΠ  συμπαραστέκεται στον καθηγητή  καθώς και σε μία Διοικητική Υπάλληλο του ΤΕΙ Μεσολογγίου που βρίσκονται σε απεργία πείνας (4η ημέρα), για το Σχέδιο Αθηνά.