Με κουβέρτες και πανωφόρια προσπάθησαν να προστατευτούν από τον χιονιά ασθενείς και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Πολυγύρου στη Χαλκιδική την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, καθώς το νοσοκομείο έμεινε για λίγες ώρες χωρίς θέρμανση, επειδή οι αρμόδιοι δεν είχαν να πληρώσουν για το πετρέλαιο. Η οικονομική στενότητα και η καθυστέρηση έκδοσης ενταλμάτων πληρωμής είχε ως αποτέλεσμα την αγανάκτηση των νοσηλευτών, οι οποίοι περίμεναν μέχρι αργά το μεσημέρι τον ανεφοδιασμό των καυσίμων, ενώ έξω είχε αρχίσει να χιονίζει.

Ads

Οι ασθενείς απηύθυναν τα παράπονά τους στο προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο δεν ήξερε τι να τους απαντήσει, ενώ η κατάσταση ήταν ακόμη πιο επιφορτισμένη στην πτέρυγα της Μαιευτικής, όπου φιλοξενούνται νεογέννητα με τις μητέρες τους.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου για οικονομικούς λόγους δεν μπόρεσε να εφοδιαστεί έγκαιρα με καύσιμα. Αργά το μεσημέρι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, καθώς ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων με τον οποίο συνεργάζεται το νοσοκομείο ήταν απλήρωτος, αλλά έφερε πετρέλαιο», επισήμανε στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας. «Όμως, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να ξανασυμβεί, αφού πολλά νοσοκομεία έχουν τεράστια χρέη και προς τους προμηθευτές καυσίμων. Ο φόβος υπάρχει, αφού δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε αποθήκες καυσίμων στο νοσοκομείο». Ο ίδιος καταγγέλλει ότι παρόμοια προβλήματα έλλειψης καυσίμων εμφανίστηκαν και το καλοκαίρι, γεγονός που προκάλεσε εμπόδια στην κίνηση των ασθενοφόρων.

Το συνολικό κονδύλι που αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης για το νοσοκομείο και για τα πέντε κέντρα υγείας του νομού ανέρχεται στα 250.000 ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Σαντή, διοικητή του νοσοκομείου. «Αυτές τις ημέρες ορισμένα εντάλματα πληρωμών πήγαν πίσω. Μόλις ολοκληρωθεί η απογραφή, θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και δε θα καθυστερούν οι πληρωμές για προμήθειες», εκτιμά ο κος Σαντής, ενώ σημειώνει ότι η οικονομική υπηρεσία είναι πολύ πιεσμένη. «Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πληρωθούν όλοι οι συνεργάτες που μας προμηθεύουν πετρέλαιο και άλλα είδη άμεσης ανάγκης», σημειώνει.

Ads