Τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στο νοσοκομείο «Έλενα» -το μοναδικό εξειδικευμένο γυναικολογικό-μαιευτικό νοσοκομείο της χώρας- καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί του, καταλογίζοντας την ευθύνη στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ads

Από τις 17 Νοεμβρίου, το κεντρικό κτίριο Α’ του νοσοκομείου δεν έχει ούτε θέρμανση ούτε βασικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να «έχουν ξεπαγιασει το προσωπικό, οι εφημερεύοντες, οι γυναίκες που έχουν βγει από τοκετούς, καισαρικές και χειρουργεία, οι ογκολογικοι ασθενείς που περιμένουν για χημειοθεραπείες, προφανώς και τα νεογνά». «Αναγκαστικά μεταφέρθηκαν γυναίκες και νεογνά στο Β’ κτίριο», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, με τη βλάβη της θέρμανσης πλημμύρισαν υπόγεια, ισόγεια και έτρεχαν νερά από σωλήνες στους ορόφους ενώ πρόσφατα πλημμύρισε και η αίθουσα διάγνωσης του μαστού στο Ακτινολογικό με κίνδυνο να καούν καλώδια και μονάδες του καινούργιου μαστογραφου αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκατασταθούν οι βλάβες.

Ads

«Η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση με δέσμευση και εγγύηση ότι θα λειτουργεί έχει άραγε κάποια ευθύνη; Η τεχνική υπηρεσία μπορεί πλέον να λειτουργεί χωρίς προσωπικό μόνιμο δικό της; Μπορεί να λειτουργεί με εργολάβους που στο τέλος δεν έχουν καμία ευθύνη;» διερωτώνται οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι το σωματείο τους έχει επανειλημμένα καταγγείλει την εγκατάλειψη των παλαιών κτιρίων του νοσοκομείου και τους κινδύνους για ασθενείς και προσωπικό, καθώς και την σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση της τεχνικής υπηρεσίας που έχει διαλύσει τις υποδομές του. 

«Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν τα νοσοκομεία σε καταστάσεις που θα θυμίζουν τα Τέμπη. Οι πολιτικές απαξίωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ οδηγούν σε αυτές τις βάρβαρες και τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας τών ασθενών και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Ντροπή» υπογραμμίζουν.

«Δίνουμε αγώνα για να ζήσουν τα πρόωρα νεογνά»

Όπως εξήγησε στο Kontra Channel η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Έλενα», Μαρία Ζοσιμάτου, «η κατάσταση είναι απελπιστική».

«Όύτε μπάνιο δεν μπορούσαμε να κάνουμε στα μωρά με το κρύο που υπήρχε. Πάγωσαν και οι λεχωίδες και τα νεογνά τους. Στα πρόωρα που είναι στο καινούργιο κτίριο, δίνουμε αγώνα για να ζήσουν τα μωρά αυτά. Και όμως, στην πορεία δεν τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει» τόνισε η κ. Ζοσιμάτου.

«Δεν είμαστε στη Γάζα»

Όπως επισημαίνει ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του «Έλενα», Κώστας Καταραχιάς, «η εικόνα της εγκατάλειψης του νοσοκομείου “Έλενα” είναι χρόνια, με βασικό στοιχείο την υποχρηματοδότηση και την διαχείριση υποδομών από ιδιωτικές εταιρείες».

«Η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας και στο δικό μας νοσοκομείο (δεν έχει πρακτικά προσωπικό, δουλεύουν μόνο 6-7 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 45 για να συντηρείται κτιριακά το νοσοκομείο από ανθρώπους που το γνωρίζουν και ξέρουν τη δουλειά, που “πονάνε” το νοσοκομείο). Είναι ντροπή το 2023 -δεν είμαστε στη Γάζα– η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύονται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Πριν δέκα ημέρες, 17 Νοεμβρίου “έσκασε” ο λέβητας. Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι», εξηγεί ο κ. Καταραχιάς.

Ως προς την πληροφόρηση για την αποκατάσταση της θέρμανσης, «δεν υπάρχει τίποτα, καμία πρόβλεψη, κανένα χρονοδιάγραμμα, όλοι “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”. Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει πλέον την ευθύνη ενώ έχει εισπράξει τα λεφτά της, όταν έρχεται ένας εργαζόμενος 18 χρονών των 500 ευρώ που δεν έχει ιδέα για το κτίριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αμετανόητη σε αυτό τον δρόμο» προσθέτει.

«Φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό, με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση, μέχρι και ο υπουργός ήρθε κάποια στιγμή. Δεν ήθελε να μας δει αλλά εμείς πήγαμε. Του απευθυνθήκαμε, σε μία μικρή διαμαρτυρία, “τι θα γίνει κ. υπουργέ; Αυτό το κτίριο θα πέσει στα κεφάλια μας, εγκαταλελειμμένο, τριτοκοσμική κατάσταση, συνθήκες απάνθρωπες για εργαζόμενους και κόσμο, πέρασε ο υπουργός πριν 1,5 μήνα, δεν έγινε τίποτα, μηδέν» συνεχίζει.

Η δε Διοίκηση του «Έλενα» ασχολείται με τηλεοπτικές παραγωγές καθώς, σύμφωνα με τον Κώστα Καταραχιά, «είχαμε και το τραγελαφικό, την ώρα που είναι παγωμένο το κτίριο, να έχει δοθεί από τη διοίκηση για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς είναι τραγική η κατάσταση».

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 13:00 ξεκίνησε η 48ωρη πανελλαδική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία και είναι προγραμματισμένη διαμαρτυρία στο προαύλιο του νοσοκομείου, ενώ απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη (30/11) στις 12:00 υπουργείο Υγείας για τη συνολική εικόνα κατάρρευσης του υποβαθμισμένου ΕΣΥ.