Περίπου 20.000 άτομα με αναπηρία, που είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, αλλά και δώδεκα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να χάσουν την οικονομική ενίσχυση από τον Ιούνιο, λόγω «οικονομικών περικοπών». Η αντινομάρχης κοινωνικής πρόνοιας Έφη Βασιλειάδου ανακοίνωσε στο νομαρχιακό συμβούλιο ότι δεν εγκρίθηκε ολόκληρο το ποσό που ζήτησε η νομαρχία για την κάλυψη των τακτικών αναγκών από το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Συγκεκριμένα, η κ. Βασιλειάδου ανέφερε: «Ζητήσαμε 88,5 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των τακτικών αναγκών, αλλά εγκρίθηκαν μόνο 77,2 από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια περικοπή 11,3 εκατομμυρίων ευρώ».

«Τα χρήματα αυτά δίνονται κάθε χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύπτονται τα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να εργαστούν και δεν έχουν άλλους πόρους ζωής. Επίσης, με αυτά στηρίζονται δώδεκα φιλανθρωπικά ιδρύματα από τη νομαρχία. Δυστυχώς, φέτος η επιχορήγηση είναι σημαντικά μειωμένη», πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαιούχοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα ενώ κατά πάσα πιθανότητα τα επιδόματα θα δοθούν μόνο για έξι μήνες, ίσως και λιγότερο.

Για μια κατάσταση άκρως ανησυχητική έκανε λόγο ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος της Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών, μιλώντας στο tvxs. «Εμείς θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι χρόνιο. Πάντοτε ο τομέας της πρόνοιας και των προνοιακών δομών γενικότερα υποχρηματοδοτούνταν. Απλώς η οικονομική κρίση εκ των πραγμάτων ξαναφέρνει αυτό το ζήτημα με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα», τονίζει.

Ads

«Γι αυτό ακριβώς επιβάλλεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει την προστασία των ατόμων με αναπηρία, ιδιαίτερα σε αυτό το περιβάλλον το οποίο θα δημιουργήσει ακόμα ιδιαίτερες δυσκολίες σε αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού που δεν έχει και τρόπους να προστατευθεί. Γι αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η αξιολόγηση όλων των χρηματοδοτήσεων που γίνονται, η αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια και επίσης η αξιολόγηση και η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτούμενων δράσεων από τον ελληνικό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως για παράδειγμα τα κοινοτικά προγράμματα, όπου διατίθενται τεράστια χρηματικά ποσά χωρίς να φτάνει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στον τελικό χρήστη», προσθέτει ο κ. Θεοδωρόπουλος.