Χωρίς πλοία κινδυνεύουν να μείνουν τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Οι εταιρίες θεωρούν ασύμφορη την υποχρεωτική 10μηνη λειτουργία του πλοίου ακόμα και σε επιδοτούμενες γραμμές, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή επιδοτήσεων συνεχίζονται και, σύμφωνα με το «Έθνος», είναι αβέβαιο εάν θα υπάρχει συμμετοχή στον διαγωνισμό της 10ης Νοεμβρίου.

Ads

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Απ. Βεντούρης υποστηρίζει ότι «το οικοδόμημα της ελληνικής ακτοπλοΐας βρίσκεται υπό κατάρρευση». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, έκανε λόγο για αφελληνισμό του κλάδου, ο οποίος –όπως τόνισε- αδυνατεί πλέον να επιβιώσει και να λειτουργήσει κάτω από το βάρος των ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων, χωρίς την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Τόνισε ότι «για το 2010, σύμφωνα με τους δικούς τους πρόχειρους υπολογισμούς, όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, εισηγμένες και μη στο Χρηματιστήριο, μικρές και μεγάλες, θα παρουσιάσουν ζημιά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ». Η ΕΕΝ ζητά την παρέμβαση του κράτους για να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να καταργηθεί η 10μηνη υποχρεωτική απασχόληση, τα τέλη υπέρ τρίτων και να μειωθεί ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών, που εργάζονται σε κάθε πλοίο.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του Καστελλόριζου έμειναν σχεδόν είκοσι ημέρες χωρίς πλοίο. Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτέας» της εταιρείας «ΑΝΕΣ», ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου εδώ και περίπου 20 μέρες, ύστερα από εμπλοκή που είχε συμβεί με την ανανέωση της σύμβασης της εταιρείας. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν και πάλι αύριο.

Ads

Συμφωνα με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρη Χαλκιώτη, ο «Πρωτέας» θα πραγματοποιεί προσωρινά τρία δρομολόγια την εβδομάδα για Ρόδο-Σύμη-Καστελόριζο και δύο για Ρόδο-Σύμη. Η λύση που δόθηκε, σύμφωνα με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, είναι να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία διότι δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις, να ακολουθήσει νέος διαγωνισμός για ανάθεση δρομολογίων στον οποίο μπορεί να συμμετάσχει και η «ΑΝΕΣ». Από τη στιγμή που θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρία μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θα γίνει ανάθεση δρομολογίων στην ΑΝΕΣ.