Εξήντα περίπου δήμοι της Αττικής σε σύνολο 66 δεν έχουν ακόμη ορίσει αντιπροσώπους για να εκλεγεί νέα διοίκηση στο Σύνδεσμο διαχείρισης των σκουπιδιών (ΕΣΔΚΝΑ). Πρόκειται για τον φορέα που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής και η λειτουργία του το τελευταίο διάστημα δείχνει να χωλαίνει καθώς τους τελευταίους πέντε μήνες ο ΧΥΤΑ έκλεινε είτε λόγω έλλειψης μηχανημάτων, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα, το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα συνεχίζει να εκκρεμεί.

Ads

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», από τον περασμένο Ιανουάριο, η διαχείριση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής γίνεται με μηχανήματα εργολάβου, της εταιρείας Τομή-Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, εκτός από μια διακοπή που υπήρξε λόγω διαμαρτυρίας του εργολάβου για έλλειψη αστυνομικής προστασίας και είχε αναλάβει άλλος. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό συνέβη καθώς τα μηχανήματα του ΕΣΔΚΝΑ είχαν υποστεί ζημιές και η διοίκηση δεν μπορούσε να τα επισκευάσει.

Επιπλέον ο δήμαρχος Κηφισιάς, Ν. Χιωτάκης, που προεδρεύει στον ΕΣΔΚΝΑ από τον Μάρτιο του 2007, προσπάθησε στα τέλη του 2010 να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την τότε Περιφέρεια Αττικής για να αναθέσει σε εκείνη το έργο. Δεν μπόρεσε όμως να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο και τελικά πήρε απόφαση μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία συνεχίζει να διοικεί τον ΕΣΔΚΝΑ και της οποίες πέντε από τα εννέα μέλη βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου του 2011 ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο την έλεγξε την επιτροπή και την έκρινε νόμιμη. Από την πλευρά της, η ΠΟΕ ΟΤΑ προσέφυγε και το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε στις 25 Φεβρουαρίου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο φάκελο και πάγωσε την υπόθεση ζητώντας περισσότερα στοιχεία. Αποφάσεις για τα στοιχεία αναμένονται στη νέα συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πάντως οι 66 Δήμοι θα έπρεπε υπό τις νέες διοικήσεις τους να έχουν ορίσει αντιπροσώπους ώστε να εκλέξουν νέο ΔΣ και Εκτελεστική Επιτροπή. Ο σύμβουλος του Δήμου Αθηνών, που έχει ορίσει αντιπροσώπους, Γ. Δημόπουλος ζήτησε να συγκληθεί το σώμα των εκλεκτόρων στις 18 Μαΐου αλλά έλαβε την απάντηση ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Ads