Εν αναμονή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού και με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα να έχουν λάβει δραματική τροπή, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Από τη συζήτηση απουσιάζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που «αρνούνται τη νομιμοποίηση του Μεσοπρόθεσμου». Προηγήθηκε η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, όπου ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αλλαγές στα νέα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Ads

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης σημείωσε πως η Ελλάδα πληρώνει αδυναμίες δεκαετιών και όχι λίγων μονάχα χρόνων, αλλά και πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ προσπάθησε όντως να λάβει μέτρα ενάντια στην κρίση το 2008, χωρίς ωστόσο να τύχει ευμενούς αντιμετώπισης από τον τότε πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας», με χρονικό ορίζοντα τετραετίας που ξεπερνά τα χρονικά περιθώρια της συγκεκριμένης κυβέρνησης. «Μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε τέσσερα χρόνια, οπότε ευελπιστούμε να κάνουμε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν στη χώρα μας για δεκαετίες, ενώ εξασφαλίζουμε και τις δανειακές ανάγκες για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», ανέφερε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, αποτελεί την πιο έμπρακτη ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου και η κοινωνία βρίσκεται σε ακόμη πιο βαθύ σκοτάδι γιατί και τα νέα μέτρα αποδεικνύουν εμμονή στην ίδια λανθασμένη συνταγή».

Ads

Αντιπρότεινε το σχέδιο της ΝΔ, για επανεκκίνηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και μείωση του ελλείμματος, βασιζόμενης συν τοις άλλοις και στην κατάργηση των αφύσικων προνομίων ορισμένων συντεχνιών του Δημοσίου, εφαρμογή εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης υπογράμμισε πως ουδέποτε το κόμμα του δεν είχε δηλώσει πως θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο καταψηφίζει, δεδομένης της «αποτυχίας της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της δώσαμε».

Ο κ. Μαρκάκης, κατηγόρησε και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως διέλυσαν τον δημόσιο τομέα και ειδικότερα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Άλλο τόσο, αντιτάχθηκε στην επανάκριση των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ απ’ το ΑΣΕΠ που προτείνει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως αποσκοπεί σε ένα «μικρότερο πασοκικό κράτος», ενώ και η εργασιακή εφεδρεία που επαγγέλλεται η ΝΔ, «φορτώνει την ανεργία ολόκληρη στον ιδιωτικό τομέα».

Σημειώνεται πως με την έναρξη της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή του υπουργείου Οικονομικών, να περιλάβει το νομοσχέδιο σε ένα και μόνο άρθρο, στερώντας από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, την δυνατότητα να καταψηφίσουν, έστω και τμήμα του μεσοπροθέσμου προγράμματος: «Αν η πλειοψηφία με την σιωπηρή ανοχή ενός μέρους της αντιπολίτευσης, είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την διαδικασία του μοναδικού άρθρου, εμείς θα αποχωρήσουμε από την περαιτέρω διαδικασία συζήτησης απ’ την Επιτροπή, θα επανέλθουμε στην Ολομέλεια, όπου θα θέσουμε θέμα αντισυνταγματικότητας, όσο και αντιλαϊκής ουσίας και αντιδημοκρατικότητας του μοναδικού άρθρου», ανέφερε ο βουλευτής για να αποχωρήσει μετά από λίγο.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ, προ ημερών διευκρίνισε πως δεν θα λάβει μέρος στην συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε «αντιλαϊκό έκτρωμα».