Διεκδικώντας ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τερματισμό των απολύσεων και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση προχωρούν σε 24ωρη απεργία από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης. Για άλλη μια φορά, λόγω της συμμετοχής του tvxs.gr στην κινητοποίηση, η ενημέρωση περνά στα δικά σας χέρια. 24ωρη απεργία σήμερα και από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλην των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, που διεκδικούν σταθερή χρηματοδότηση των φορέων, υπογραφή Σ.Σ.Ε., άρση των υποχρεωτικών μετατάξεων, δίκαιο ασφαλιστικό καθεστώς. Πανελλαδική αποχή από την Πέμπτη κήρυξαν και οι δικηγόροι της χώρας.

Ads

«Οι εργασιακές κατακτήσεις μας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Οι Ενώσεις των εργοδοτών στον τομέα της ενημέρωσης, αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, αρνούνται συστηματικά την υπογραφή ΣΣΕ, επιδιώκοντας την πλήρη απορρύθμιση. Την ίδια στιγμή στις επιχειρήσεις τους προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, σε κατάργηση θεσμικών κατακτήσεων, προβάρουν ήδη τα μοντέλα ακόμα και της “εκ περιτροπής” απασχόλησης στην ενημέρωση!», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων, προειδοποιώντας ότι η πανελλαδική απεργία της 17ης Μαρτίου, όλων των εργαζομένων στην ενημέρωση, θα είναι η αφετηρία ενός παρατεταμένου αποφασιστικού απεργιακού αγώνα.

Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο), έπειτα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζόμενων Ενώσεων στα ΜΜΕ, πραγματοποιούν κοινή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (Ευελπίδων 2, Κυψέλη).

Σημειώνεται πως ήδη οι εργαζόμενοι στο Alter έχουν ξεκινήσει πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 15 Μαρτίου, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων. Στην εφημερίδα «Αυριανή» αποφασίστηκε συνέχιση της απεργίας την Παρασκευή και το Σάββατο, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν επίσης την καταβολή των δεδουλευμένων στους συντάκτες, καθυστερούμενων και οφειλών και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ads

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την αξιοποίηση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού των συγκοινωνιών μετατρέποντάς το εμπορικό προϊόν, και φυσικά, θα εναντιωθούμε σε οποιoδήποτε είδος ξεπουλήματος».

Πανελλαδική αποχή από την Πέμπτη και μέχρι τις 22 Μαρτίου αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων τωνΔικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και την Παρασκευή

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, ενώ σε στάση εργασίας προχωρούν δάσκαλοι και καθηγητές.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων του Οργανισμού αποφάσισε πανελλαδική 24ωρη απεργία την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου σε όλο τον όμιλο του ΟΤΕ. Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ εξουσιοδότησε την εκτελεστική επιτροπή για οποιαδήποτε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και κυλιόμενες απεργίες. Κύρια αιτήματα των εργαζομένων, η αναστολή κάθε απόλυσης και η μη εφαρμογή των μονομερών αποφάσεων που πάρθηκαν στις αρχές του μήνα και καταργούν όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κεκτημένα δεκαετιών.

Δίωρες στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή δάσκαλοι και καθηγητές, για τη διευκόλυνση όσων θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ. Εκπαιδευτικοί και γονείς θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων στις 12:30 στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.