Συνολικά 5.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 0,5% του εργατικού δυναμικού, κατήγγειλαν ότι ο εργοδότης τους δεν τους κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, και τους εργαζόμενους που από φόβο δεν προχώρησαν σε καταγγελία, ο αριθμός αυξάνει σημαντικά.

Ads

Περισσότερες καταγγελίες έγιναν στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Θήβα και τις Κυκλάδες. Όπως είχε δηλώσει και στο tvxs.gr, ο Μιχάλης Χάλαρης, ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μόνο στις 22/12, έγιναν περισσότερες από 300 καταγγελίες εργαζομένων στους οποίους δεν καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων, ενώ για 210 περιπτώσεις ξεκίνησε η διαδικασία αυτοφώρου. Παράλληλα, αρκετοί από τους 2.514 εργαζόμενους που επιχείρησαν να κάνουν καταγγελία, ήρθαν αντιμέτωποι με τη άγνοια των αρχών σχετικά με τη εγκύκλιο του ΣΕΠΕ.

Στις 31 Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας”, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν και προσήχθησαν στον εισαγγελέα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, επειδή δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων σε εργαζομένους των επιχειρήσεών τους. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, όσο και ανήμερα, στα Αυτόφωρα Μονομελή Πλημμελειοδικεία επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης τόνισε στην εφημερίδα πως «Ούτε το 10% των περιπτώσεων δεν έχει καταγγελθεί, οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερες».
Από τις καταγγελίες που έγιναν προκύπτει ότι τα κρούσματα παρατηρούνται σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν σωματεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, επιχειρήσεις ανακοινώνουν ότι δεν θα δώσουν δώρο, όμως συμμορφώνονται αμέσως μόλις υπάρξει παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας ή τα συνδικάτα.

Ads