Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί σήμερα αναφορικά με αλλαγές στο ταμείο διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

«Προς το παρόν δεν υφίσταται καμία επείγουσα ανάγκη για απόφαση, είναι σαφές ότι σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αυτήν τη συνεννόηση έχουμε κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους την ώρα που προσερχόταν στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Πρόσθεσε ακόμη πως γίνονται πάρα πολλές δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενθαρρύνουν την κερδοσκοπία και να θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα στις αγορές.

Η Κομισιόν ωστόσο, συνεχίζει να πιέζει για μια γρήγορη απόφαση για την ενίσχυση του Ταμείου (ΕFSF), ζήτημα που έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην Επιτροπή και το Βερολίνο, ενώ η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο σημείωσε ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτος.

Ads

Έκκληση προς τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Βαρσοβία, εκτίμησε ότι τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη μπορούν να ξεπεραστούν, αν τα κράτη-μέλη δείξουν πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών τους προβλημάτων. «Το πρόβλημα χρέους δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα, αν υπάρχει η πολιτική βούληση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υιοθέτηση δημοσιονομικής πειθαρχίας», δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ.

Εν τω μεταξύ την ανάγκη αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα, επισήμανε εκ νέου την Κυριακή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εν όψει της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της φαίνεται ιδιαιτέρως απαισιόδοξη για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης σε χώρες της ευρωζώνης, σε εσωτερικό της έγγραφο, το οποίο δημοσιεύτηκε από το Spiegel Online και αναφέρει πως «νέες και επιπλέον μεγαλύτερες εντάσεις φαίνεται ότι θα είναι αναπόφευκτες κατά τους πρώτους μήνες του 2011», καθώς όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν τους φόβους των επενδυτών.

Για το λόγο αυτό εμπειρογνώμονες του Όλι Ρεν επεξεργάζονται στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τη στήριξη των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία, οδηγώντας σε εντάσεις με την Κομισιόν, υποτίθεται ότι θα αποτελούσε ένα από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας του σημερινού Eurogroup.

Το EFSF διαθέτει 440 δις ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.

Αυτή τη στιγμή, μόνο 250 δις από τα 440 δις ευρώ μπορούν να διατεθούν ουσιαστικά σε χώρες της ευρωζώνης, λόγω του περίπλοκου συστήματος εγγυήσεων δανείων, ποσό που πιθανότατα να μην αποδειχθεί αρκετό, σε περίπτωση βοήθειας της Πορτογαλίας και, πιθανότατα, της Ισπανίας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης προχωρά στην πρώτη έκδοση ομολόγου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το προσωρινό ταμείο διάσωσης ύψους 750 δις ευρώ της ευρωζώνης, προσέλαβε την Δευτέρα τρεις τράπεζες για την έκδοση του πρώτου ομολόγου του.

Το EFSF όρισε τρεις αναδόχους, την Citi, την HSBC και την Societe Generale (SGCIB) για την έκδοση πενταετούς ομολόγου αναφοράς. Η έκδοση προβλέπεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με πηγή του ταμείου, ο όγκος της έκδοσης θα είναι μεταξύ 3 και 5 δις ευρώ.

Το EFSF προτίθεται να αντλήσει από τις αγορές συνολικά έως 26,5 δισ. ευρώ τη διετία. Ο επικεφαλής του Tαμείου, Κλάους Ρεγκλινγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη έκδοση ομολόγου του EFSF θα αποκαταστήσει την σταθερότητα στις αγορές ομολόγων και θα προστατεύσει το ευρώ.

Ήδη δε εκφράζεται αισιοδοξία σε ο,τι αφορά την προσφορά. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι σπάνια έχουν δει τέτοια ζήτηση για ομόλογα, καθώς ορισμένα από τα πλουσιότερα κράτη και ιδιωτικά funds θέλουν να αποκτήσουν αυτά τα ομόλογα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να χρηματοδοτήσουν τη διάσωση της Ιρλανδίας. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, η προσφορά θα μπορούσε να ανέλθει στα 20 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει πως θα αγοράσει το 20% των ομολόγων που θα εκδώσει το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης.

Στα 2,3 δις ευρώ πάντως αυξήθηκε η αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, όταν τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ΕΚΤ, η αγορά ευρωπαϊκών χρεογράφων ανήλθε σε 2,313 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με τα 113 εκατ. ευρώ που είχε δαπανήσει η Τράπεζα για τον ίδιο σκοπό την πρώτη εβδομάδα του χρόνου.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η ΕΚΤ είχε αγοράσει ομόλογα αξίας 2,7 δισ. ευρώ μετά την προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Συνολικά, η Τράπεζα έχει αγοράσει από το Μάιο χρεόγραφα 76,5 δισ. ευρώ.

Θα τεθεί θέμα επιμήκυνσης;

Εν τω μεταξύ, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα, καθώς μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου συμφώνησε στην ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται η επιμήκυνση να συνοδευτεί και από χαµηλότερα επιτόκια, προκειµένου να έχει η χώρα µεγαλύτερη ευχέρεια στην αποπληρωµή των δόσεων το κρίσιµο διάστηµα µετά το 2013, όταν θα αρχίσει η εξόφλησή τους, ώστε να συµβαδίσει µε τον χρόνο αποπληρωµής των δανείων της Ιρλανδίας.

Από την πλευρά του πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει χαμηλές προσδοκίες από το σημερινό Eurogroup. «Στο σημερινό Eurogroup, θα πρέπει να κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας» δήλωσε ερωτηθείς αν η κυβέρνηση περιμένει να αποφασιστεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στη συνεδρίαση, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει ατζέντα.

Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε πως «το θετικό είναι ότι υπάρχει μια συζήτηση, όπως τίθενται τα ζητήματα και στη χώρα μας και φυσικά παρακολουθούμε τις εργασίες του». Σχετικά με το εάν η κόντρα Μπαρόζο-Μέρκελ επηρεάζουν το ζήτημα της επιμήκυνσης και του ευρωομολόγου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς, όπως είπε, «οι συζητήσεις και οι απόψεις είναι πολλές και πολλές φορές αντικρουόμενες μέσα στην ΕΕ».

«Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή για τη χώρα μας όταν γίνονται αυτές οι συζητήσεις», τόνισε και πρόσθεσε «εμείς έχουμε τη σταθερή θέση ότι η Ευρώπη επιτέλους θα πρέπει να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών μέχρι τώρα και ότι θα πρέπει να υπάρχει προστασία» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αύριο συνεδριάζει το Εcofin. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο Ecofin θα συζητηθούν θέματα ανάπτυξης της Ε.Ε. αλλά και τα τεστ αντοχής που θα διεξάγει μέσα στο χρόνο η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κίνδυνου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ε.Ε., αλλά και θέματα που αφορούν στα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών.