Ακόμα ένα κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας εις βάρος μεταναστών στη Βολισσό της Χίου καταγγέλλει η τοπική Επιτροπή Αλλήλεγγύης στους Πρόσφυγες. Όπως καταγγέλεται η αστυνομία προχώρησε σε μια ιδιότυπη επιχείρηση σκούπας στο χωριό μαζεύοντας όποιον μετανάστη έτυχε να βρεθεί μπροστά στους εκπροσώπους της Τάξης.

Ads

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις αναφορές τις Επιτροπής, το προηγούμενο Σάββατο γύρω στις 3 μ.μ. τρία υπηρεσιακά αυτοκίνητα (2 citroen xsara και 1 τζιπ terrano) του τμήματος ασφάλειας Χίου απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους της Βολισσού Χίου. Στη συνέχεια οι άνδρες της ασφάλειας χωρίς να δώσουν τα στοιχεία τους ως όφειλαν, «μάζεψαν» όσους μετανάστες εργάζονταν στην περιοχή, με άγριο τρόπο και απειλές, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους οδήγησαν πισθάγκωνα σιδηροδέσμιους, αρχικά στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού και στην συνέχεια γύρω στις 8.30 το βράδυ στην πόλη της Χίου.
Αν και οι μετανάστες επεσήμαναν ότι έχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφά τους οι άνδρες της ασφάλειας δεν τους επέτρεψαν να τα προσκομίσουν από τα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους και αρνήθηκαν καν να τα εξετάσουν. Ένας εκ των μεταναστών είναι έγγαμος και διαθέτει άδεια παραμονής την οποία έστειλε η σύζυγός του από το φαξ της αστυνομίας Χίου στον αστυνομικό σταθμό Βαλισσού, χωρίς όμως και αυτό να σταθεί ικανό για την απελευθέρωσή του.

Και απειλές για σφαίρες…

Όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου, οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια τώρα με τις οικογένειες τους στην Βολισσό ζήτησαν να μην τους φορέσουν χειροπέδες ώστε να μην ταπεινωθούν στα μάτια των παιδιών τους και των συγχωριανών τους διασχίζοντας την κεντρική πλατεία του χωριού ως εγκληματίες, δηλώνοντας εξ αρχής πρόθυμοι να τους ακολουθήσουν στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού. Οι άνδρες της ασφάλειας όχι μόνο δεν σεβάστηκαν αυτό αλλά αντίθετα τους απείλησαν ότι αν τολμήσουν να διαφύγουν θα έχει ο καθένας τους από μία σφαίρα στην πλάτη.

Ads

Οι μετανάστες κρατήθηκαν με τις χειροπέδες στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού για αρκετές ώρες, διάστημα κατά το οποίο δεν προχώρησαν σε κανέναν έλεγχο των στοιχείων τους, παρότι γνωστοί οι περισσότεροι από αυτούς στην εκεί αστυνομική δύναμη και σε κάθε περίπτωση ήταν εύκολη η διασταύρωση των στοιχείων τους.


Τους άφησαν δεμένους και πήγαν σε ταβέρνα…

Οι μετανάστες τελικά έμειναν για περισσότερες από 3 ώρες στον αστυνομικό σταθμό δεμένοι πισθάγκωνα με χειροπέδες. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τους δώσουν φαγητό ή νερό που ζήτησαν με δικά τους έξοδα, ενώ όση ώρα παρέμεναν σιδεροδέσμιοι στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού, σύμφωνα πάντοτε με καταγγελίες, οι άνδρες της ασφάλειας μετακινήθηκαν στα Λημνιά για φαγητό σε τοπική ταβέρνα…

Κατά τις 8.30μ.μ. τους μετέφεραν δεμένους με χειροπέδες σε 3 οχήματα της ασφάλειας στην Χίο, όπου έπειτα από περίπου μία ώρα και μετά τον σχετικό έλεγχο τους άφησαν ελεύθερους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Βολισσό (40 χλμ. μακριά). Δύο μετανάστες που δεν διέθεταν έγγραφα νόμιμης παραμονής παρέμειναν υπό κράτηση.