Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011. Τα δακρυγόνα πέφτουν σαν βροχή στην Αθήνα. Το Μεσοπρόθεσμο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το σώμα των βουλευτών. Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζουν στο Λονδίνο το κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία, εν μέσω αμφισβήτησης από τους παρευρισκόμενους.

Ads

Η εκδήλωση αφορούσε την προώθηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις εν δυνάμει αποκρατικοποιήσεις, μέσα από τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντλήσει 50 δις ευρώ έως το 2015. Eιδικότερα, στόχευε στην προσέλκυση επενδυτών.

Παράγοντες οι οποίοι βρέθηκαν στο Λονδίνο μεταφέρουν κλίμα δυσπιστίας για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ασκήσει την εξαγγελλόμενη πολιτική, δεδομένων των εσωτερικών αντιδράσεων και της «μοναξιάς» της στην εξουσία.

«Στο μέσο μιας κρίσης, πάντοτε υπάρχει η ευκαιρία για νέες επενδύσεις», υποστήριξε ο επικεφαλής της καμπάνιας Invest in Greece, Άρης Συγγρός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η κρίση προσφέρεται για μεγάλες νίκες». Αντίστοιχες δηλώσεις μεταφέρει ρεπορτάζ της Guardian, το οποίο προσεγγίζει καυστικά την εκδήλωση.

Ads

«Σ’ ένα διάλλειμμα, άρχισε η μουσική του Ζορμπά και ήταν δύσκολο να μη φανταστεί κανείς πιάτα να σπάνε στο έδαφος», γράφει χαρακτηριστικά ο Aditya Chakrabortty. Σε εκείνον άλλωστε ο κ. Συγγρός σχολίασε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι «εκείνοι οι άνθρωποι στην πλατεία Συντάγματος αντιπροσωπεύουν μια μικρή μειοψηφία», προσθέτοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν χάσει τα προνόμιά τους» και πως «η σιωπηλή πλειοψηφία στην Ελλάδα γνωρίζει ότι κάναμε λάθη και πως χρειάζεται να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας μας».

Επενδυτής ο οποίος εμπλέκεται στην αγορά ξενοδοχειακής αλυσίδας στην Ελλάδα αναρωτήθηκε: «Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να πουλήσει αλλά ποιος θα είναι διατεθειμένος να αγοράσει υπό αυτές τις συνθήκες; Τι γίνεται με τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία;».

Πάντως, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη βρετανική πρωτεύουσα φέρεται να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για ελληνικές εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ.