Χειροβομβίδες, πυροκροτητές και περισσότερα από 15 κιλά εκρηκτική ύλη ανακαλύφθηκε χθες τυχαία στο υπόγειο κτιρίου που πριν από 4 χρόνια στέγαζε την πρεσβεία του Ιράκ, κατά τη διάρκεια εργασιών οικοδομικού συνεργείου στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό.

Ads

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν συσχετίζει σε πρώτη φάση τα ευρήματα στην πρώην πρεσβεία του Ιράκ με κάποια από τις εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι ενδεικτικό πως την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια και όχι η Αντιτρομοκρατική, όπως συνηθίζεται όταν ανακαλύπτονται τέτοιες ποσότητες οπλισμού. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, «πρόκειται για οπλοστάσιο που σχετίζεται με επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2003 στην πρεσβεία του Ιράκ και οδήγησε στην αποκάλυψη μεγάλου οπλοστασίου». Τα χθεσινά ευρήματα θεωρούνται μέρος του οπλοστασίου που δεν εντοπίστηκε τότε.

Η επιχείρηση τότε είχε πάρει την κωδική ονομασία «Δίχτυ» και πραγματοποιήθηκε ύστερα από πληροφορίες που είχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πως στην πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα φυλάσσονταν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, όπλων, χειροβομβίδων, ναρκών και φορητών όπλων. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς τα όπλα αυτά είχαν διοχετευτεί σε πρεσβείες του Ιράκ στο εξωτερικό από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για να εξοπλίσουν τρομοκρατικές ομάδες. Υποστήριξαν επιπλέον ότι η ύπαρξη των εκρηκτικών στα υπόγεια της ιρακινής πρεσβείας προκαλούσε προβλήματα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς φοβούνταν πιθανό χτύπημα κατά αμερικανικού στόχου.

Στην επιχείρηση είχαν πάρει μέρος τότε στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ αλλά και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κατάφεραν να εξουδετερώσουν τα συστήματα ασφάλειας της ιρακινής πρεσβείας και να μπουν σε αυτήν. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει αξιωματικός, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση, στα «ΝΕΑ», ο έλεγχος με νόμιμη διαδικασία δεν ήταν δυνατός καθώς δεν θα δινόταν η σχετική άδεια.

Ads

Μεταξύ των ευρημάτων υπήρχαν και νάρκες που τοποθετούνταν κάτω από αυτοκίνητα έτοιμες για χρήση, όπως αποφάνθηκαν πυροτεχνουργοί που τις εξέτασαν. Ο οπλισμός που κατασχέθηκε καταστράφηκε λίγες ημέρες αργότερα ενώ ακολούθησε και η σιωπηρή «απέλαση» του Νο 2 της ιρακινής πρεσβείας.

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία του Ιράκ αναφέρει ότι «το σημερινό διπλωματικό και εγχώριο προσωπικό της πρεσβείας δεν έχει καμία σχέση ούτε γνώση για την ανακάλυψη παλιών εκρηκτικών τα οποία ήταν θαμμένα και βρέθηκαν από τα συνεργεία στον κήπο του κτιρίου» της πρεσβείας του Ιράκ.

Η ανακοίνωση του Ιρακικού πρέσβη τονίζει ότι η πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ θέλει να διευκρινίσει τα εξής:

«Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ ανακαινίζει πλήρως το κτίριό της τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κτίριο αυτό δεν χρησιμοποιούνταν τα τρία τελευταία χρόνια. Τα εκρηκτικά που βρέθηκαν είναι παλιές εκρηκτικές ύλες τις οποίες ανακάλυψαν τα συνεργεία που εργάζονται στο κτίριο.

Ο νέος πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ Μπουρχάν Τζαφ ενημερώθηκε για την ανακάλυψη και αμέσως έδωσε εντολή να ενημερωθούν οι ελληνικές αρχές. Ο πρέσβης ενδιαφέρθηκε κυρίως για την ασφάλεια των εργαζομένων στα συνεργεία ανακαίνισης του κτιρίου.

Το σημερινό διπλωματικό και εγχώριο προσωπικό της πρεσβείας δεν έχει καμία σχέση ή ιδέα για την ανακάλυψη των παλιών εκρηκτικών που ήταν θαμμένα και βρέθηκαν από τους εργάτες του συνεργείου στην πίσω πλευρά του κήπου του κτιρίου».

Πηγή: «Τα Νέα»