Ενδοκυβερνητικές τριβές φαίνεται να προκαλεί η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, για το μοντέλο ενός μεικτού πανεπιστημίου με  επικεφαλής μάνατζερ – επενδυτή. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται ενοχλημένη, με πηγές να κάνουν λόγο για δηλώσεις που πυροδοτούν κλίμα έντασης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά». Έντονες αντιδράσεις από τους πρυτάνεις και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο, με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα – Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά», ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε να μετοχοποιηθεί το 49% της αξίας των ελληνικών Ιδρυμάτων και να διατεθεί σε επιχειρηματίες ή εφοπλιστές που θέλουν να επενδύσουν στην Παιδεία.
 
«Εργαζόμαστε με στόχο την προάσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες ευθύνεται διαχρονικά η Πολιτεία, πρέπει να θεραπευτούν και όχι να αποτελέσουν άλλοθι για την διάλυση των δημοσίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ», απάντησαν την Παρασκευή πηγές του υπουργείου Παιδείας.
 
«Άλλωστε, όταν και εάν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, και όχι της “μετοχοποίησης” των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν εσαεί να πληρούν το σκοπό τους, τη δημόσια δωρεάν Παιδεία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
 
Η πρόταση Στυλιανίδη προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών εμφάνισαν το σκληρό πρόσωπο της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς ο κ. Στυλιανίδης θεωρεί ότι η οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ θα βρει θεραπεία μέσα από τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας. Για να πετύχει τους στόχους του, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει την παράκαμψη του Συντάγματος και την άμεση μετοχοποίηση των ΑΕΙ σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες «που επιθυμούν να επενδύσουν στην Παιδεία».
 
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με τη δήλωση αυτή για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας για αύξηση του ΑΕΠ μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Παιδεία, την ίδια στιγμή που κλείνουν τμήματα και σχολές με το σχέδιο «Αθηνά» και μένουν εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης οι νέοι και οι νέες, λόγω μείωσης των εισακτέων.
 
«Αυτή τη στιγμή, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην υπόλοιπη κοινωνία, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν κατάλαβε τι σημαίνει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εξαναγκαστικής αλλαγής πλεύσης στη λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ εκφράζει την στήριξή του στις κινητοποιήσεις των διδασκόντων και φοιτητών.
 
Αποδοκιμάζουν και οι πρυτάνεις
 
«Μου ζητάτε να σχολιάσω αυτή τη δήλωση σοβαρά;» ήταν η αντίδραση του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμά Σφηκόπουλου. «Δηλαδή τώρα οι υπουργοί της κυβέρνησης μας προτείνουν να πουλήσουμε το 49% της περιουσίας των Ιδρυμάτων μας, όπως και τη διαχείρισή τους. Κάτι τέτοιο απλά δεν σχολιάζεται. Είναι απαράδεκτο και μη υλοποιήσιμο. Νομίζω δε ότι είναι και παγκόσμια πρωτοτυπία…», κατέληξε.
 
«Με έκπληξη ενημερώθηκα για τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Στυλιανίδη» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης. Όπως είπε, πρόκειται τελικά για «οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης του δημόσιου πανεπιστημίου υπέρ των ιδιωτικών».
 
«Η πρόταση του κ. Στυλιανίδη έρχεται να συμπληρώσει πρόσφατες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή με χαρακτηριστικότερη την προσπάθεια εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης. Και συνέχισε λέγοντας ότι η απάντηση είναι η περαιτέρω στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, «ενός πανεπιστημίου που θα προσφέρει εκπαίδευση υψηλότατου επιπέδου που τελικά υπηρετεί με την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας».