Να αφήσουν τους «ηγεμονισμούς» καλεί τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο αρχηγός της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

«Για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χρειάζεται να υπάρξει μια στέρεη προγραμματική βάση από τη μεριά της αντιπολίτευσης και ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης απέναντι στο σχέδιο Μητσοτάκη», τόνισε μιλώντας στο Euractiv.

Αναφορικά με την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας, ανέφερε πως οι αποκαλύψεις του «Βήματος», για την «κοπτοραπτική στα ηχητικά, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Στην πρώτη μου δήλωση είπα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει. Δεν πάει άλλο. Βεβαίως αυτό δεν γίνεται απλώς και μόνο με την άθροιση των ποσοστών κομμάτων της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Νέα Αριστερά έχει ως στόχο να ασκήσει «αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση» από τη μια, και από την άλλη να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, από αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση.

Ads

«Εμείς αυτό κάνουμε και καλούμε και τις άλλες δυνάμεις σε αυτή τη λογική, σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορεί να γίνει, όμως, αυτό όσο οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κινούνται με μια λογική ηγεμονισμού, με μια λογική ενσωμάτωσης στις κυρίαρχες στρατηγικές πολιτικές που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη», επεσήμανε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται καθαρές πολιτικές κουβέντες και σαφείς προγραμματικές αιχμές τις οποίες «πρέπει και μπορούμε να συζητήσουμε».

«Εκεί θα κριθούμε όλοι από τους πολίτες στις Ευρωεκλογές και βεβαίως με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές έτσι ώστε να υπάρξει ανατροπή της κυβέρνησης της δεξιάς στη χώρα μας», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να ηγηθεί ενός προοδευτικού μετώπου, όπως πρόσφατα πρότεινε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Αλέξης Χαρίτσης απάντησε:

«Πρέπει να θέτουμε τα ερωτήματα στη σωστή σειρά. Αυτή τη στιγμή, το κυρίαρχο ερώτημα δεν είναι το ποιος, αλλά με ποιον τρόπο θα ρίξουμε τον Μητσοτάκη. Το κρίσιμο είναι ποιο θα είναι αυτό το πρόγραμμα, ποιες είναι οι αιχμές που θα βάλουμε μπροστά, πώς θα πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος».

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, είπε στο Euractiv ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμες, ειδικά στο περιβάλλον που θα πραγματοποιηθούν, και θα δώσουν ένα «σαφές σήμα σε όλους μας για το τι μέλλει γενέσθαι».

«Αυτές οι Ευρωεκλογές πρέπει να είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφέροντας ακόμη πως θα πρέπει να δοθεί ένα σήμα μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά.

Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών, χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης «βαθιά υποκριτική, αντιθεσμική, είναι μια στάση εξαπάτησης της κοινωνίας».

«Είναι σαφές για τους Έλληνες πολίτες ότι αυτή η εξαπάτηση να λάβει τέλος, η συγκάλυψη να λάβει τέλος και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Νομίζω έχουμε ακόμη πολλές εξελίξεις μπροστά μας στο θέμα των Τεμπών μέχρι να φθάσουμε στο σημείο που ζητά όλη η κοινωνία, η απόδοση δικαιοσύνης», υποστήριξε.