«Ο πολιτικός χώρος» του ΣΥΡΙΖΑ «έχει οδηγηθεί σε πρωτοφανή και ανεπίστρεπτο εκφυλισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μετά την επίσκεψή του στο Προέδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση μαζί με τους Κωστή Καρπόζηλο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ads

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν αυτό που είχαμε πει εδώ και καιρό: Ο πολιτικός αυτός χώρος έχει οδηγηθεί σε πρωτοφανή και ανεπίστρεπτο εκφυλισμό, που οδηγεί στην απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πλήρως την απόφασή μας να αποχωρήσουμε. Διαμορφώνει μεγάλο πολιτικό κενό το οποίο η Νέα Αριστερά καλείται να καλύψει. Η κοινωνία ζητά αγωνιωδώς απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και πολιτική έκφραση την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου εν γένει».

«Η Νέα Αριστερά είναι εδώ με τις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις και τις πολιτικές της πρωτοβουλίες. Αρχής γενομένης από την ιδρυτική Συνδιάσκεψη, καλείται να δώσει πειστικές ρεαλιστικές και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας. Δεν μπορεί ο μόνος δρόμος να είναι ο αυταρχικός, αλαζονικός, νεοφιλελεύθερος μονόδρομος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απαιτείται αριστερή και προοδευτική διέξοδος. Αυτή θα τη δώσει η Νέα Αριστερά» πρόσθεσε.

Ads

Στη συνέχεια, σε άλλες του δηλώσεις σχετικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέφερε ότι «Έχουμε την πολιτική υποχρέωση και θα το πράξουμε να αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου και τη δημοκρατία στη χώρα μας. Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης».

Καταλογίζοντας την απόλυτη ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική του κ. Μητσοτάκη ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: “Αν θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνά, να καταστρατηγεί το Σύνταγμα, να παραβιάζει το κράτος δικαίου χωρίς έλεγχο, χωρίς αντίσταση, χωρίς σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση είναι βαθιά γελασμένος”».

Όσον αναφορά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Χαρίτσης έθιξε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του επικείμενου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την ποιότητα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα με αφορμή τα όσα αποτυπώνονται στο ψήφισμα του Ευρωπαιϊκού Κοινοβουλίου.

Στον διάλογο που είχαν στο Γραφείο της ΠτΔ ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αναμένουμε, ενδεχομένως και σήμερα, την κατάθεση από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δεκάδες συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, και κατά τη γνώμη μας είναι και ένα νομοθέτημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».

Για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου υπογράμμισε: «Το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο θεωρούμε ότι δεν αποτελεί κάποια συνωμοσία εναντίον της χώρας μας, θέτει σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του κράτους δικαίου στη χώρα μας, τα οποία δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, είναι ζητήματα στα οποία πρέπει η ελληνική πολιτεία να απαντήσει. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για να τα συζητήσουμε όλα αυτά μαζί σας».