Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Χάρης Δούκας που αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της πρωτεύουσας, αποσαφηνίζοντας και τη θέση του για το μετρό στα Εξάρχεια.

Ads

Ειδικότερα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε πως δεν είναι απέναντι στο Μετρό αλλά είναι σημαντικό αν διασώζονται οι πνεύμονες πρασίνου στην πρωτεύουσα.

«Θέλω μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δέντρα στα Εξάρχεια, όπως θέλω, μετρό στη Ριζάρη και δέντρα στη Ριζάρη, όπως θέλω μετρό και δέντρα παντού. Και τι είναι το σημαντικό; Είναι να έχουμε ξεκάθαρη την αρχή και να τηρούμε. Τα δέντρα στα Εξάρχεια δεν είναι διαφορετικά δέντρα από τα δέντρα στη Ριζάρη, ή τα δέντρα στο Κολωνάκι. Άρα αν θέλουμε να προστατέψουμε τα δέντρα, πρέπει να βοηθήσουμε όλα τα δέντρα. Δεν σημαίνει ότι θα προστατεύσουμε τα δέντρα εδώ, σε μια πλατεία, αλλά σε μια άλλη πλατεία, ας καταστραφούν. Γι’ αυτό και ερχόμαστε σε αυτήν εδώ την πλατεία, που είναι και αυτή ένα πεδίο συζήτησης έντονης στην πόλη, για να δείξουμε ότι μπορούμε με διαβούλευση, με σωστή χωροθέτηση, με μια διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο που γίνονται τα μεγάλα έργα, να προχωρήσουμε χωρίς αντιδράσεις», σημείωσε ο κ. Δούκας.

 

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως «το μεγάλο μου άγχος είναι όταν έργα περιβαλλοντικά όπως το μετρό συνδέονται με καταστροφή Πρασίνου. Αυτό είναι μια εικόνα πολύ κακή. Ταυτόχρονα όμως, οφείλω να πω ότι ο τρόπος που προσεγγίζονται αυτά τα μεγάλα έργα είναι ένας τρόπος που θυμίζει παλιότερες δεκαετίες. Δηλαδή θα πρέπει ο τρόπος, που σχεδιάζουμε, που χωροθετούνται, που κατασκευάζουμε να είναι διαφορετικός – κι ας κοστίσει λίγο περισσότερο».

«Διότι», συνέχισε, «αν δίνουμε μια μάχη καθημερινά για να βάλουμε περισσότερα δέντρα, που ήταν και για μένα εμβληματικός στόχος και μετά υπάρχει μια εικόνα που κόβονται τα δέντρα χωρίς να ξέρουμε ακριβώς που θα μπούνε και αν θα φυτευτούν, είναι ένα λάθος μήνυμα – και δεν είναι γιατί θέλουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι θέμα επιβίωσης».

Ads

«Λέμε ότι το Πράσινο για εμάς είναι ζωή. Δεν είναι απλά lifestyle και ποιότητα, αλλά είναι επιβίωση», εξήγησε.