Σε μία παρέμβαση που ερμηνεύεται ως πρόθεση να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, μετά και το κύμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, προχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας,

Ads

«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό», είπε μεταξύ άλλων σε παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη.

Ο κ. Δούκας τόνισε ότι «οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές, όπως συνηθίζω να λέω. Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ».

Επίσης υπογράμμισε πως «ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος. Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. Άφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ».

Ads

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε πως απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζει μια διαφορετική κλίμακα χρόνου.

«Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρου των εξελίξεων. Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Σε εκρηκτική ατμόσφαιρα η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

«Εκρηκτική» ήταν η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξε κλίμα αμφισβήτησης εναντίον του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση έκανε λόγο για τοξικότητα, τονίζοντας μάλιστα ότι «κάποιοι από εσάς βοηθήσατε το αφήγημα της ΝΔ».

Στη συνέχεια όσον αφορά τον απολογισμό των ευρωεκλογών τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ είχε αρρυθμίες, και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, ωστόσο υποστήριξε ότι εκείνος ήταν που έβγαλε το κόμμα από το τέλμα, ενώ απευθυνόμενος προς τα στελέχη τους κάλεσε να μην γκρεμίσουν ό,τι χτίσανε.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι τα media μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης είχαν ως στόχο να αφανιστεί το ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι ζήτησαν εσωκομματικές εκλογές

Πριν τη συνεδρίαση και εδώ και αρκετές ημέρες έχουν γίνει πολλές προτροπές από τα στελέχη του κόμματος προς τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε να προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές.

Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και εντός της συνεδρίασης του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλά ήταν τα στελέχη που εξέφρασαν την ανάγκη για εσωκομματικές κάλπες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη τόνισε: «Πρόεδρε, αν δεν μπορείς, πάμε σε εκλογές!».

Επιπλέον, ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει αναφέρει ότι ενδιαφέρεται και για την διεκδίκηση της ηγεσίας ανέφερε ότι «Το κέντρο χρειάζεται τη σπίθα, τον ηγέτη του κι αυτό προϋποθέτει την κάλπη. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα».

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης αναφέροντας ότι «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» και πρότεινε «επανεκκίνηση».

Ο Μιχάλης Κατρίνης με τη σειρά του τόνισε ότι «κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι» και πρόσθεσε: « Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει».

Επίσης, και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, συνεχίζοντας την «σταυροφορία» για τις εσωκομματικές εκλογές τόνισε σε συνέντευξη του ότι θα πρέπει να υπάρξουν εσωκομματικές εκλογές διότι «εάν δεν μπορείς να νικήσεις τον Κασσελάκη, δεν θα νικήσεις τον Μητσοτάκη».

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες για ανάδειξη νέας ηγεσίας έχουν ταχθεί επίσης ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Μιλένα Αποστολάκη και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στην άλλη πλευρά, στήριξη στον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.