Μία αναμέτρηση συσχετισμού δυνάμεων είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει στη «γραμμή» των διαφοροποιήσεων από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης στο βαθμό που δεν θίγει τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας. Στον ίδιο ρυθμό συμπαρασύρεται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρνείται πλέον να επωμίζεται το κόστος επώδυνων μέτρων με συμβολική σημασία χωρίς τον έτερο πυλώνα της Κεντροαριστεράς. Του Βασίλη Κωστούλα

Ads

 
Η ΔΗΜΑΡ παραμένει αμετακίνητη στη θέση κατά της χρονικής επέκτασης του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013, παρ’ όλη την πρόθεση της ΝΔ να μειώσει την επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η τρίτη – με βάση τα εκλογικά ποσοστά – δύναμη της τρικομματικής απορρίπτει να ψηφίσει ή να υπογράψει μία κυβερνητική ρύθμιση. Αυτήν τη φορά ωστόσο βρίσκει «σύμμαχο» το ΠΑΣΟΚ.
 
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ κάνουν λόγο για εμφανώς καλύτερο συντονισμό με την Ιπποκράτους, στο πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στον κεντρικό πυρήνα της κυβέρνησης και δη στην τρόικα.
 
Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «έχουν ξεπαγώσει», γεγονός που καταδεικνύουν τόσο η πρόσφατη συνάντηση Βενιζέλου – Κουβέλη όσο και ευρύτερες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε στελέχη των δύο κομμάτων, αν και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ο κοινός βηματισμός στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας δεν επεκτείνεται στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς.
 
Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, το οποίο σημειωτέον έβαλε στο τραπέζι τις προηγούμενες ώρες το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό μετά την αποχώρηση της τρόικας (σ.σ. φτάνει στην Αθήνα ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δανειακής δόσης).
 
Πάντως, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο επιζητεί «αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων» σε σχέση με τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί την εμπλοκή της «με μεγαλύτερη κομματική συμμετοχή». Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη χαρακτηρίζουν δε αμετακίνητους τους υπουργούς Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, οι οποίοι αποτελούν επιλογές της ΔΗΜΑΡ σε καίριους τομείς. Δεν κάνουν το ίδιο με τους υφυπουργούς Παπαθεοδώρου (Παιδείας) και Σκοπούλη (Υγείας).
 
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης παραμένει αντίθετος στην προοπτική απολύσεων στο Δημόσιο και επιμένει στην άποψη ότι οι αλλαγές τις οποίες αξιώνει η τρόικα στη δημόσια διοίκηση «θέλουν χρόνο» (νέα παρέμβαση σε εκδήλωση του Ιδρύματος Μιχ.Παπαγιαννάκη την Τρίτη το βράδυ). Σε αυτό το πλαίσιο, είναι γνωστό ότι καταγράφεται μία διάσταση απόψεων με το οικονομικό επιτελείο, πόσο μάλλον με τους εκπροσώπους των δανειστών.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, προβάλλουν σύνθετοι οι χειρισμοί του Μαξίμου. Στη ΔΗΜΑΡ σκοπεύουν να διατηρήσουν τη στάση της «κριτικής στήριξης» στην κυβέρνηση, καθώς συν τοις άλλοις ερμηνεύουν θετικά τον αντίκτυπο στις δημοσκοπήσεις. Τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες περιπλέκει ακόμη περισσότερο η κλιμάκωση των πιέσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
 
Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ δεν ανησυχούν για τη συνοχή της κυβέρνησης, παρά προσδίδουν στη στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων χαρακτηριστικά ελιγμού με στόχο την πολιτική τους αυτοτέλεια.